Verbinding op de Helderse dijk

Nieuws
Wellicht kijkt men in de toekomst via dit icoon uit over het Marsdiep en Den Helder. (Foto: Bureau MVRDV)
Wellicht kijkt men in de toekomst via dit icoon uit over het Marsdiep en Den Helder. (Foto: Bureau MVRDV) rodi.nl

DEN HELDER - Bureau MVRDV liet woensdag 11 april in Theater de Kampanje aan ongeveer 80 geïnteresseerden hun idee voor de plek van Huys Tydverdrijf aan de Helderse zeedijk zien. “Oneindigheid was de inspiratie. We wilden beweging creëren, niet alleen bij het icoon zelf maar ook in de omgeving. De zee is voelbaar en zichtbaar", aldus Jacob van Rijs van bureau MVRDV over dit conceptvoor de plek van Huys Tydverdrijf. Nieuwsgierig naar het concept? Kijk dan op www.denhelderverbindt.nl


Een icoon op de plek van Huys Tydverdrijf. Een beroemde plek om uit te gaan, vol plezier en dansen en beweging, op de plek waar de zee plaats maakt voor de dijk en daarachter de stad. Die plek moet, nu Huys Tydverdrijf daar niet meer zit, weer een plek vol beweging en plezier worden. En daar moet een variant op dit icoon voor zorgen. Gebaseerd op het ‘infinitysymbool’, een soort acht waarbinnen iets altijd doorstroomt. Net als de zee. Het icoon moet mensen verleiden. Kom weer eens kijken naar de zee. Of juist andersom, welke stad zit daarachter? De dijk is er natuurlijk om zee en land te scheiden, om water op een veilige manier buiten de deur te houden. Dit icoon en de beweging die het met zich meebrengt, letterlijk en figuurlijk, moeten juist zorgen voor een plek van verbinding en elkaar ontmoeten.
Er werden meer bureaus uitgenodigd om een voorstel te doen voor een icoon. De jury koos unaniem voor deze van MVRDV. Creatief bedacht, een goede symboliek en beweging: precies waar de jury naar zocht. Het project valt binnen het regionale economische investeringsprogramma De Kop Werkt!, dat projecten subsidieert die zorgen voor een goede leefbaarheid binnen de regio en trots op de regio. Van het concept wordt nog een definitief ontwerp gemaakt, getoetst aan verschillende eisen zoals budget en wet en regelgeving. Er wordt samen met omwonenden, inwoners en ondernemers gekeken naar de rest van de invulling van het gebied. Een daadwerkelijk nieuw kunstwerk staat er voorlopig dus nog niet. Als dan de procedures van de openbare ruimte ingaan, worden uiteraard ook de direct omwonenden geïnformeerd over deze procedures. In de tussentijd wil de gemeente op verschillende manieren inwoners betrekken om mee te denken over wat zij graag op de dijk zien gebeuren.