Vuurwerkverbod Haarlem: geen plannen voor alternatieve jaarwisseling

Algemeen
Hoe zou jij oud & nieuw 2021-2022 in Haarlem willen vieren, nu er een algemeen vuurwerkverbod geldt?
Hoe zou jij oud & nieuw 2021-2022 in Haarlem willen vieren, nu er een algemeen vuurwerkverbod geldt? (Foto: Pexels)

HAARLEM - De gemeente Haarlem heeft, nu er voor de stad een algemeen vuurwerkverbod geldt op oudejaarsavond, nog geen plannen voor een alternatieve jaarwisseling (bijvoorbeeld met een lasershow of drones). Dat zei burgemeester Wienen donderdagavond in antwoord op vragen van GroenLinks en de PvdA. 

Joost Verhagen

De partijen wilden ook weten wat een eventuele alternatieve manier om het nieuwe jaar in te luiden de stad zou gaan kosten, maar ook dat antwoord moest de burgemeester de partijen schuldig blijven.

Algemeen vuurwerkverbod Haarlem

De vragen van de PvdA en GroenLinks zijn een reactie op het algemene vuurwerkverbod in Haarlem dat tijdens de laatste raadsvergadering is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Daardoor is het tijdens de eerstvolgende oudejaarsavond in de hele stad verboden om vuurwerk af te steken. De mogelijkheid om in bepaalde zones uitzonderingen op het verbod te maken werd eerder al afgeschoten door de raad. Het blijft nog wel mogelijk om legaal consumentenvuurwerk te kopen in Haarlem.

Weinig handhaving

Jos Wienen gaf aan dat een eventuele alternatieve viering van de jaarwisseling sowieso lastig zou worden, omdat er op dit moment eigenlijk geen nieuwe evenementen mogen worden opgezet. Daarnaast zei hij dat er tijdens de oudejaarsnacht sowieso al weinig handhaving beschikbaar zal zijn om een dergelijk evenement te kunnen monitoren. Desondanks gaf hij aan de raad op de hoogte te stellen als er de komende tijd toch wensen of ideeën vanuit de stad binnenkomen voor een alternatieve viering van de jaarwisseling.