Vuurwerkverbod voor heel Haarlem tijdens oud en nieuw 2021-2022

Politiek
Er komt een vuurwerkverbod geldend voor heel Haarlem op 31 december.
Er komt een vuurwerkverbod geldend voor heel Haarlem op 31 december. (Foto: Ad Timmers)

HAARLEM - Er komt een vuurwerkverbod geldend voor heel Haarlem tijdens de jaarwisseling. Dat is donderdagvond in de gemeenteraad besloten. Uitzonderingen zullen er straks tijdens oud en nieuw niet zijn.

Joost Verhagen

De gemeenteraad van Haarlem heeft donderdagavond een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk opgenomen in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Daarmee wordt gevolg gegeven aan een motie die eerder was ingediend door GroenLinks en de PvdA om vuurwerk in de stad voortaan te verbieden.

Uitzonderingen vuurwerkverbod Haarlem

Het lokale verbod op het afsteken van vuurwerk, dus uitzonderingen op het totaalverbod, bleef tijdens de vergadering nog even ter discussie staan. Dit omdat er drie verschillende amendementen op de nieuwe APV waren ingediend; 

- de situatie bij het oude houden zoals de VVD en D66 willen

- vuurwerk verbieden met de mogelijkheid tot uitzondering zoals voorgesteld door het college

- of een totaalverbod zoals genoemd in het voorstel van GroenLinks en de PvdA.

De VVD noemt de wijziging in de APV een ‘symbolisch fopartikel’. Volgens fractievoorzitter Wouter Rutten zijn uitzonderingen op een vuurwerkverbod niet te handhaven, en zal het een tweedeling in de stad creëren. Ook Jouw Haarlem denkt dat een lokaal verbod op het afsteken van vuurwerk alleen maar voor verwarring zal zorgen onder Haarlemmers. Maar de PvdA wilde een totaalverbod, zonder uitzonderingen, zoals daar eerder in een aangenomen motie toe is opgeroepen.

Knoop verbod vuurwerk doorgehakt

Volgens burgemeester Jos Wienen is het ‘goed dat de raad een knoop doorhakt’, al stelde hij wel - net als de Haagse burgemeester Van Zaanen - de voorkeur te geven aan een landelijk verbod. De wijziging in de APV zorgt er namelijk voor dat er wel nog steeds consumentenvuurwerk in de stad kan worden gekocht en verkocht, maar dit vuurwerk niet kan worden afgestoken binnen de stadsgrenzen. Ook waarschuwde Wienen ervoor dat het lokale vuurwerkverbod in de praktijk moeilijk te handhaven zal zijn.

Het voorstel van de VVD en D66 kreeg verder geen steun. Maar het amendement van GroenLinks en PvdA kreeg bijval van het CDA. ChristenUnie Actiepartij en de SP en had daarmee voldoende zetels voor een meerderheid.