Hoe denkt de Raad: Heemskerk Lokaal

Algemeen
Afbeelding

Sociaal- en milieubewust

HEEMSKERK - Bij de laatste raadsvergadering van 2019 werd het nieuwe beleidsplan sociaal domein 2020/23 goedgekeurd. Met dit plan worden alle bestaande sociale beleidsnota's samengebracht tot één beleidsplan. Hiervan komt in het voorjaar een uitvoeringsplan waarin staat hoe de gemeente alle plannen gaat uitvoeren. Heemskerk Lokaal zal er kritisch op toezien dat hierbij de onderlinge belangen en keuzes goed worden afgewogen.

Vorig jaar heeft Heemskerk Lokaal middels een motie voorgesteld om de invoering van een Heemskerk pas voor de minima te onderzoeken. Dit heeft geleid tot een nu herzien armoedebeleid met daarin diverse verbeteracties. Door een unaniem aangenomen amendement van Heemskerk Lokaal wordt dit herziene beleid over 2 jaar bekeken op de uitwerking en eventueel verdere gewenste acties.

De in het coalitieakkoord opgenomen sportpas heeft nu geleid tot een zwempas voor de groepen 7 en 8 van basisscholen. Naast meer sporten is het doel om te kijken naar de zwemvaardigheid. Heemskerk lokaal heeft zich vanwege veiligheid steeds gezet voor mogelijke zwemles via de basscholen.

Milieubeleidsplan

Het nieuwe milieubeleidsplan 2020/23 omvat het milieuplan Gezondheid en Duurzaam. Gezondheid betreft bodem, lucht en geluid. Duurzaam betreft energiezuinig (o.a. aardgasvrij), circulaire economie (o.a. hergebruik afval) en klimaatneutraal (o.a. water/hitte bestendig en CO2-vrij).

Dit is een omvangrijk plan met hoge toekomstige ambities. Door de sterk bewegende omstandigheden zal het plan veel doorlopende discussies gaan opleveren. Heemskerk Lokaal heeft aangedrongen op duidelijk vervolgbare projecten. Daarbij is het regelmatig informeren van de inwoners over de stand van zaken van groot belang, met name over de warmtetransitie aardgasvrij.

Heemskerk Lokaal wenst u allen een gezond 2020!

Theo Breedijk, Heemskerk Lokaal