(Foto: goedheer@xs4all.nl)

100 jaar

Januari is al een eindje op gang, maar toch wil ik u heel graag een vrolijk, fijn en sportief 2020 wensen! 2020 belooft een prachtig sportjaar te worden. We krijgen het EK voetbaltoernooi, de Tour de France en natuurlijk de Olympische Spelen in Tokio. Als we naar ons eigen dorp kijken, dan wordt 2020 ook een fantastisch sportjaar. ADO'20 bestaat – u weet het vast al – dit jaar 100 jaar. Er is een prachtig jubileumprogramma, waarin het hele jaar door leuke en bijzondere activiteiten zijn om de 100-jarige in het zonnetje te zetten. Ik mocht bij de officiële start van het jubileumjaar zijn en daar heb ik de jarige nog niet gefeliciteerd met deze bijzondere leeftijd; te vroeg feliciteren is de goden verzoeken…. In 1920 zag de wereld er wel wat anders uit dan nu. Het geloof was leidend in het leven, dus de voetbalclub was ook van een geloof. Katholiek in het geval ADO'20. Ook de naam: Aanhouden Doet Overwinnen past helemaal in de jaren '20 van de vorige eeuw.

Ik vind het mooi dat ik zelf ook een deel van deze lange geschiedenis (als voetballer of van dichtbij) heb meegemaakt. Als klein jochie was ik bij de wedstrijd PSV-Chelsea en zag ik Jan van Beveren en Willy van der Kuijlen in het echt. Dat waren bijna buitenaardse wezens. ADO'20 had zijn eigen helden: Duijn, Vis, Koedijk. Wat zij konden, dat wilde ik ook. En met heel veel trainen ben ik toch wel een aardig eindje gekomen en heb ik een aantal wedstrijden in het eerste mogen spelen.

In de jaren '70 was ADO'20 de grootste amateurclub van Nederland. Heel bijzonder, zeker als je bedenkt dat Heemskerk toen echt niet nog zoveel inwoners had. En nu hoort de club terecht bij de top van het amateurvoetbal. Tegelijkertijd is ADO'20 altijd een (h)echte familieclub gebleven, die gedragen wordt door alle vrijwilligers die actief zijn. Ik wens de club een mooie en sportieve toekomst toe: op naar de volgende 100 jaar.

Aad Schoorl, Wethouder gemeente Heemskerk

Meer berichten