(Foto: goedheer@xs4all.nl)

Column: Mensen, geen stenen

'Mijn band met Heemskerk heeft een lange historie. De eerste Rijke die opduikt in de Heemskerkse archieven, woonde hier rond 1750. Mijn grootvader Krijn Rijke had een slagerij in het dorp. Zelf ben ik geboren en getogen aan de Maerten van Heemskerckstraat, vlak bij het gemeentehuis. Leuk, zulke wortels in het verleden, maar als wethouder richt ik me voor deze Woonvisie 2025 natuurlijk vooral op de toekomst.

De titel van de gezamenlijke woonvisie met Beverwijk is "Een thuis voor iedereen"

Wonen is oneindig veel meer dan een dak boven je hoofd. Het gaat niet om de stenen, maar om de mensen. Want of je ergens fijn woont, hangt van de omgeving af en van de buren. Gelukkig is het vanwege onze dorpse sfeer in Heemskerk prettig wonen. Maar in de wijken kan het hier en daar nog beter. Samen met Woonopmaat en Pré Wonen ga ik me de komende jaren sterk maken voor schone, veilige en uitnodigende wijken. Van die buurten waar je graag de deur uitstapt om anderen te ontmoeten, om gewoon op een bankje te zitten genieten van het groen, kletspraatjes maken, of samen te sporten of iets te ondernemen. Zo'n buurt waar de mensen een beetje oog hebben voor elkaar. Het idee alleen al dat er inwoners zijn die hun buren niet kennen, vind ik ondenkbaar. Ja, saamhorigheid is mijn stokpaardje. Niet zo gek natuurlijk als wethouder met Wonen en Zorg in de portefeuille.

De gemeente kan zorgdragen voor zo'n uitnodigende sfeer in de wijk, bijvoorbeeld door een goede inrichting met groen en water. En natuurlijk door een divers woningaanbod. Een prettige buurt moet op z'n minst een beetje gevarieerd zijn. Jong en oud, rijk en arm, gezond en hulpbehoevend, alles door elkaar. We gaan dan ook in Heemskerk meer betaalbare appartementen realiseren. Betaalbare huur- én koopwoningen voor jonge starters. Hoe bonter een buurt, hoe beter, want de toekomst die maak je samen.

Krijn Rijke,

wethouder Wonen en Zorg

Meer berichten