‘Ik zorg, maar nu even niet’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK/HEEMSKERK - Mensen die hun naaste verzorgen doen dat me t veel passie en liefde. Ze staan constant klaar. Daar gaat veel tijd en energie in zitten. Maar soms is dat lastig te combineren met de eigen agenda. Zelf kunnen sporten, winkelen of op een bezoek bij een kennis. Even vrijaf tijdens het zorgen. Mantelzorgers geven aan dat ze hier behoefte aan hebben, maar maken lang niet altijd gebruik van de mogelijkheden. Hanna Blankevoort, de Respijtcoach voor Beverwijk en Heemskerk, maakt zich hier sterk voor.

Nieuw: De Respijtcoach geeft hulp en advies bij even vrijaf voor mantelzorgers

Wat doet de respijtcoach? “Ik geef advies en informatie over vervangende mantelzorg, oftewel ‘respijtzorg’ Hierbij staat de behoefte van de mantelzorger altijd voorop. Ik stel vragen. Waar loopt u tegen aan? Wat zou u graag willen? Zijn er mensen in uw eigen omgeving die zouden willen helpen en wat is het aanbod vanuit de gemeente?”

“Mijn ervaring als Respijtcoach is dat mantelzorgers vaak te laat aan de bel trekken. Pas als het zorgen ze echt boven het hoofd groeit wordt er gekeken naar welke ondersteuning er mogelijk is. Eigenlijk zouden ze dan direct even vrijaf willen hebben omdat het zorgen te zwaar wordt. Dat is niet altijd mogelijk. Het is belangrijk om hier op tijd plannen voor te maken.”

Welke soorten vervangende mantelzorg bestaan er?“U kunt denken aan dagopvang of dagbesteding, waarbij de verzorgde een dag(deel) opgevangen wordt en activiteiten kan doen in een groep. Logeeropvang, een tijdelijke opname in een logeer- of verpleeghuis. Zodat u bijvoorbeeld op vakantie kunt en de zorg die u verleend overgenomen wordt. Maar er zijn ook vrijwilligers die bij u thuis kunnen komen voor een kopje koffie of een wandeling met de zorgvrager! Verschillende vormen zijn mogelijk.”

Vragen? Kom in contact met de Respijtcoach:Neem contact op met Hanna Blankevoort, Respijtcoach van MaatjeZ via 06-12270504 of h.blankevoort@maatjez.nl. Ook op www.maatjez.nl vind u veel informatie over vervangende mantelzorg.