Ingezonden Brief: ‘Geen Tempel hier’

Ingezonden
Afbeelding
(Foto: Henk Tijbosch)

HEEMSKERK - Het burgemeester Nielenplein was een geschenk aan de naamgever namens de hele bevolking en kreeg een culturele bestemming. Hier zouden talloze openlucht-manifestaties moeten plaatsvinden zoals bijvoorbeeld zaterdagavondconcerten.

Over de toekomstige vormgeving was men eind 1973 nog in discussie. In de loop der tijd is het plein verschillende keren van gedaante veranderd.

Culturele activiteiten

Maar altijd hebben er culturele activiteiten plaatsgevonden. Begin oktober 1973 was al een stukje van het plein door drie dagwinkeltjes in beslag genomen. Nog niet zo lang geleden stond op die plek nog grand café in de Kas. Bijna geheel opgetrokken uit glas.

Twee oudere heren hebben suggestie gedaan

En dat brengt me op het bericht over een Glazen Muziek Tempel. Twee al wat oudere heren hebben de gemeenteraad een suggestie gedaan wat te doen met het geld dat Heemskerk van het Rijk heeft gekregen om uit te geven aan cultuur. Zij hebben op Texel het Glazen Paleis gezien en willen zoiets ook en wel tegenover de St. Laurentiuskerk, tussen de voormalige Mariaschool en de voormalige Josephschool. Midden in de historische Roomse hoek.

Niet lang nagedacht

Over de naam ervoor hebben ze niet lang nagedacht want men denkt niet enkel aan muziek, het podium kan voor allerlei toepassingen worden ingezet. Theater, huldigingen, zelfs een openlucht bioscoop. Het hele jaar door genieten, ook in de winter er warmpjes bij want: vuurkorven! Heren, de activiteiten die jullie voorstellen horen op het burgemeester Nielenplein en die activiteiten kunnen alleen maar plaatsvinden door musici, acteurs, dichters, filmmakers etc.

Droom

Dus daar moet dat geld naar toe. En ook naar een bibliotheek, naar een muziekvereniging, naar tentoonstellingswerk etc.. En dat gaan we niet opmaken aan jullie breekbare droom die bij verwezenlijking zeker tot een nachtmerrie voor de Gemeente zal worden.

Paulus Baars

Beeldend Kunstenaar Heemskerk