Fred Kos al jaren trouw vriend van luisteraars - Gemeentelijke legpenning bij afscheid radioprogramma

  Nieuws
Fred Kos bij met de onderscheiding, links burgemeester Mieke Baltus. (Foto: Leo Tillmans)
Fred Kos bij met de onderscheiding, links burgemeester Mieke Baltus. (Foto: Leo Tillmans) (rodi.nl)

HEEMSKERK - Een trouwe vriend, die door de luisteraars de huiskamer werd binnengehaald. Zo typeerde burgemeester Mieke Baltus afgelopen vrijdag Fred Kos (70), vrijwilliger bij Heemskerk FM. Na vele jaren elke werkdag een ochtendprogramma te hebben gepresenteerd, besloot Kos om het wat rustiger aan te gaan doen. Hij nam afscheid van zijn dagelijkse programma, maar blijft nog wel andere programma’s presenteren. Als blijk van waardering heeft het gemeentebestuur hem de zilveren legpenning toegekend.
Al vanaf de start van de lokale omroep in Heemskerk in 1992 was Fred Kos erbij. “Een griepje heeft je er nooit van weerhouden om je werk te doen en ook in andere omstandigheden, waarin anderen zich ziek zouden melden, ging jij gewoon door”, sprak de burgemeester lovend. Ze bekende dat het eigenlijk de bedoeling was geweest om Fred tijdens zijn programma ‘Helemaal Heemskerk’ tussen 10.00 en 12.00 uur te overvallen met het heuglijke nieuws dat aan hem de zilveren legpenning was toegekend, maar zijn radiocollega’s hadden haar afgeraden om dat te doen.
Eerst het programma, daarna het feestje, zo gebeurde het. Even na 12.00 uur werd Fred in de ruimte naast de studio gehuldigd. Er werden oude fragmenten uitgezonden, waarin hij onder de schuilnaam Fred van Rijn te horen was bij de toenmalige etherpiraat Virato. Radiocollega Jos van Heerden kon zelf niet bij het feestelijke moment aanwezig zijn, maar had vooraf een opname ingeleverd. Veel anderen waren wel naar de studio gekomen om de huldiging bij te wonen en er werden volop herinneringen opgehaald.
Waar vroeger de muziek nog van vinyl gedraaid werd en Fred als een echte DJ achter de draaitafels stond, wordt tegenwoordig muziek vanuit de computer gestart. “Zelf ben ik wat rustiger geworden in mijn presentatie. Ik begon als DJ, maar ik ben nu meer een presentator”, legt hij uit. Over de gemeentelijke onderscheiding: “Dit had ik totaal niet zien aankomen. Ik dacht dat ik misschien een bosje bloemen van het bestuur zou krijgen, dat gebeurt vaker als iemand met een programma stopt.” Voorzitter Jacques de Vlugt liet namens het bestuur weten bijzonder trots en blij te zijn met Fred Kos als vrijwilliger.

Meer berichten