Het Poldermuseum vanuit de lucht gezien.
Het Poldermuseum vanuit de lucht gezien. ((Foto: Aangeleverd))

Open Monumentendag in Heerhugowaard

  Cultuur

HEERHUGOWAARD - Heerhugowaard besteedt zaterdag 14 september aandacht aan het Open Monumentenweekend dat 14 en 15 september in Nederland wordt gehouden.
Tussen 11.00 en 16.00 uur zijn de Veenhuizerkerk, de kerk in De Noord, de Kunstkerk en het Oude Gemaal open. Ook varen er boten tussen het Oude Gemaal en de Twuyvermolen in Sint Pancras en tussen fietsbrug De Krul in Heerhugowaard naar Langedijk. Het thema van de Open Monumentendagen is dit jaar 'Plekken van plezier'.

Bij de Veenhuizerkerk aan de Kerkweg 26 is natuurlijk is het Praalgraf van Reinout van Brederode te bewonderen. Ook is er een diapresentatie van de opgravingen rond het graf in 2016.
Marrie Overtoom draagt 's middags in de kerk gedichten voor over plekken van plezier. En rond de kerk zijn oude brommertjes en motoren te zien.

Heilige Hart Parochie
De neo-romaanse kerk Heilige Hart Parochie aan de Middenweg in De Noord stamt uit 1910 een heeft Byzantijnse invloeden. In het interieur valt het gebruik van gele steen en van blauw en geel geglazuurd tegel- en metselwerk op. Glazenier Joep Nicolas heeft de gebrandschilderde koorramen gemaakt.

Kunstkerk
De van oorsprong gereformeerde kerk aan de Stationsweg 53 stam uit 1916-1917. In 1938 is de kerk uitgebreid met een nieuwe voorgevel in de stijl van de Amsterdamse school met een karakteristiek torentje, bekleed met lood. Sinds 2016 is de artotheek gehuisvest in de kerk. Op Open Monumentendag is een tentoonstelling van Roy Valentijn te zien. Met zijn kunst wil hij mensen laten zien dat iets wat niets is, iets kan worden en dat je ogen dat bepalen. En dat is nog niet alles… Roy Valentijn is aanwezig tussen 13.00 en 16.00 uur.

Het Oude Gemaal
In en rond het voormalige Poldermuseum is voor jong en oud van alles te beleven. Er zijn onder meer oud-Hollandse spellen en een interactieve presentatie van het oude Heerhugowaard. En er zijn dus rondvaarten. De Broekervaart vaart zaterdag 14 september vanaf het Havenplein in Broek op Langedijk en de Krul in Heerhugowaard een speciale route, waarbij ook de Twuyvermolen wordt aangedaan. Vanaf de haven kan men elke twee uur een cultuurhistorische wandeling met een gids maken. Vanaf de molen vertrekt vanaf 11.00 uur iedere twintig minuten een van de drie varende monumenten naar het poldermuseum Het Oude Gemaal in Heerhugowaard.

Meer berichten