Massale belangstelling voor doop van De Goude Leeuwin

Algemeen
Nina Wever, leerling van IKC de Westhoek, mocht de trekschuit dopen.
Nina Wever, leerling van IKC de Westhoek, mocht de trekschuit dopen. (Foto: Peter Farla)

Onder grote publieke belangstelling, het deed denken aan de heropening van de Monstersche Sluis een paar jaar geleden, is vorige week zaterdag de snikschuit bij scheepswerf De Haas in Maassluis gedoopt en te water gelaten.

Door Chrit Wilshaus

Nina Wever, leerling van IKC de Westhoek, mocht de trekschuit dopen. Dat dankte ze aan het winnen van de modelbouwwedstrijd snikschuit op 17 september vorig jaar. Nina doopte het schip De Goude Leeuwin, een verwijzing naar de gevelsteen die hangt op het pand aan de Veerstraat, vlak bij de vaste ligplaats van de trekschuit, waar in een ver verleden herberg De Goude Leeuw was gevestigd. Reizigers op weg naar Delft konden daar overnachtten om de volgende ochtend weer verder te reizen. Dat het schip De Goude Leeuwin is gedoopt heeft volgens Frank Baart, voorzitter historische scheepswerf Zorg en Vlijt, alles te maken met het feit dat schepen vrouwennamen krijgen en ook altijd door een vrouw gedoopt worden. Net als bij de gevelsteen is trouwens de oud-Nederlandse spelling aangehouden. Vanwege corona moest de doop een paar keer worden uitgesteld.

Schilderij

Na doop en tewaterlating, waarbij burgemeester Edo Haan onder andere stilstond bij de historie van De Goude Leeuwin en alle vrijwilligers en andere betrokkenen bedankte voor hun inzet, voer het schip richting de Monstersche Sluis. Daar werd de snikschuit geschud om vervolgens door te varen naar de vaste ligplaats bij de Markt. Baart: “Ook liep symbolisch het paard even mee en overhandigde de burgemeester de lijn aan de walknecht om hem aan te kunnen meren.” Vervolgens ontving de eerste burger uit handen van Dick van Gelder een schilderij wat hij van De Goude Leeuwin had gemaakt. Het hangt momenteel in Gallery RitsArt en komt later zichtbaar voor bezoekers in het stadhuis te hangen.

Jongkindroute

De doop van de trekschuit viel samen met de opening van de Jongkindroute die alles te maken heeft met de gelijknamige schilder. “Met deze organisatie hebben we ook samengewerkt.” Baart vertelde al eerder aan deze krant dat het niet blijft bij één trekschuit. “De eerstvolgende restauratie die op de rol staat is die van de Haarlemmer trekschuit.” Maar daarover een andere keer meer.

Wie een keertje mee wil met De Goude Leeuwin kan op www.ervaarmaassluis.nl een kaartje boeken en meer informatie daarover vinden.