Beemsterling Yoeri van den Busken met de voormalige Beer van de Meer en de Bolle van Zwolle.
Beemsterling Yoeri van den Busken met de voormalige Beer van de Meer en de Bolle van Zwolle. ((Foto: aangeleverd))

Yoeri van den Busken beschrijft leven van Piet Schrijvers

REGIO - Op Wereld Alzheimer Dag is door uitgever Edicola de biografie van Piet Schrijvers gepresenteerd. Beemsterling Yoeri van den Busken tekende het levensverhaal op van deze legendarische keeper, die inmiddels lijdt aan de slepende ziekte. In Ermelo nam de 93-jarige oud-bondscoach Kees Rijvers het eerste exemplaar van De Beer van De Meer in ontvangst. Diverse voetbalprofs uit de tijd van Schrijvers, onder wie Simon Tahamata en Dick Schoenaker, waren hierbij aanwezig.

Schrijvers was een markante keeper met het hart op de tong en een allesomvattende bijnaam. Hij groeide uit tot een boegbeeld van FC Twente, Ajax en het Nederlands elftal. 'Niet slecht voor een bouwvakkertje', zegt over zijn imposante carrière.

Maar alles lijkt in het niet te vallen wanneer op zijn 72e wordt vastgesteld dat Schrijvers aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Voor de man die 25 jaar lang onverschrokken de strijd aanging met de beste spitsen ter wereld, beginnen nu opeens de mooiste herinneringen te vervagen.

In De Beer van De Meer komen de hoogte- en dieptepunten in zijn leven voorbij, maar toont Schrijvers ook voor het eerst zijn kwetsbaarheid. Op een indringende wijze wordt beschreven hoe hij samen met zijn vrouw Cathy en kun zonen proberen met de sluimerende dementie om te gaan.

'Ik wil niet denken aan het moment dat ik misschien helemaal niets meer weet. Ik zeg liever: hoppeta, zolang ik redelijk kan functioneren en fluitend naar het café ga, probeer ik er het beste van te maken.'

Het boek kost 21,95, waarvan een deel wordt geschonken aan de Stichting Alzheimer Nederland.

Sinds 1986 volgt Yoeri van den Busken het topvoetbal op de voet. Dit deed hij voor De Telegraaf, Voetbal International en FourFourTwo. De Beer van De Meer is zijn zeventiende boek. Het tragikomische relaas over culttrainer Simon Kistemaker werd in 2016 door de lezers van Staantribune uitgeroepen tot Beste Voetbalboek van het Jaar.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten