Petitie tegen tweede biowarmtecentrale

Algemeen
Michèl van den Brun van Gemeentebelangen Purmerend.
Michèl van den Brun van Gemeentebelangen Purmerend. (Foto: website Gemeentebelangen)

PURMEREND - Gemeentebelangen Purmerend (GBP) houdt een petitie tegen een tweede biowarmtecentrale in Purmerend. Deze staat op de website van de partij.

Michèl van den Brun van Gemeentebelangen: "De gemeente Purmerend en de Stadsverwarming Purmerend zijn voorstanders van een tweede biowarmtecentrale en blijven dit ondanks alle kritiek. Daarom is het belangrijk om juist nu een onderbouwd tegengeluid te formuleren. GBP kiest voor de democratische aanpak, door ook te laten zien dat veel burgers tegen deze nieuwe centrale zijn."

Oorsprong en verwording Stadsverwarming

De centrales van de stadsverwarming zouden ooit gestookt worden op afval, maar het werden oude fossiele brandstoffen. Daarnaast wordt een groot deel van de huidige warmte weggegooid via slechte leidingen. "We stoken voor een flink deel voor de buitenlucht. Het stoken van bomen is financieel lucratief. Maar uit een onderzoek blijkt dat de uitstoot van houtverbranding smeriger is als die van gas of zelfs kolen."

Alternatieven

Natuurlijk kun je eerst het enorme warmteverlies door de slechte leidingen aanpakken. Maar dat wil de stadsverwarming niet. Je kunt (samen met kleine hulpcentrales) nog even doorstoken op gas, en de centrales voorbereiden op echt duurzame energie, zoals waterstof.

Democratie

Gemeentebelangen Purmerend heeft als motto: Samen wonen, samen werken, samen leven. Van den Brun tot slot; "Wij kiezen ervoor om het de inwoners te vragen. De afnemers. Hen die alles mogen betalen. Burgers worden hierbij opgeroepen om van zich te laten horen en vanaf heden de petitie te tekenen. Dat wordt een eerste stap op weg naar echte duurzaamheid in Purmerend."