Aangrijpende documentaire over Alzheimer bij Joke wordt herhaald

Algemeen
Joke zoals Jeroen en de kinderen haar het liefst herinneren. Een mooie, lieve en open vrouw.
Joke zoals Jeroen en de kinderen haar het liefst herinneren. Een mooie, lieve en open vrouw. ((Foto: Jeroen Riemeijer))

PURMEREND - Donderdag 15 april om 23.35 uur wordt de aangrijpende documentaire Uit Elkaar op NPO 2 herhaald. In deel twee van deze 50 minuten durende aflevering ziet de kijker hoe de intense liefde tussen Purmerender Jeroen Riemeijer en zijn vrouw Joke 9 jaar geleden abrupt werd verstoord, toen Joke de diagnose Alzheimer kreeg. Het leven van beiden stortte in. Joke Riemeijer overleed in 2019.

“Ik hield zoveel van die vrouw, dat is met geen pen te beschrijven”

Om het bizarre ziekteverloop van zijn Joke te beschrijven, bracht Jeroen maanden na het overlijden het boekje Bizarre Nevel uit. Hierin is te lezen wat het met hem, Joke, de kinderen en overige familie heeft gedaan. Jeroen verzorgde Joke vanaf de eerste dag, totdat het niet meer ging en ze naar een verzorgingshuis moest. “Ik hield zoveel van die vrouw, dat is met geen pen te beschrijven. Wij woonden destijds in Amsterdam, zij was 13 en ik 14. Toen dacht ik al, die is voor mij”, aldus de Purmerender in oktober 2019 tegenover het Purmerends Nieuwsblad.

De documentaire Uit Elkaar is gemaakt door Frans en Silvia Bromet. De documentairemakers tonen de kwetsbaarheid, het geduld en de onmacht waarmee mantelzorgers te maken krijgen die hun partner verliezen aan dementie. In het geval Jeroen Riemeijer toont het de intense zorg en de niet in woorden te vatten liefde voor zijn Joke.