Perfect bestaat niet!

Column
Afbeelding
Linda de Groot. (Foto: Sandrinos Fotografie)

Wij zijn als ouders (gelukkig) niet perfect en onze kinderen komen nou eenmaal niet met een gebruiksaanwijzing. Het is dus meer dan logisch dat je het gewoon af en toe even niet meer weet. Dat je het gevoel hebt dat er alleen nog maar geschreeuwd wordt, dat je alleen maar ‘nee!’ of ‘dat wil ik niet!’ te horen krijgt en dat je net zo goed tegen de muren kunt praten.

Wees gerust, je bent niet de enige. Terwijl de plaatjes die we krijgen voorgeschoteld via allerlei kanalen anders doen vermoeden: moeders die gezellig aan het knutselen zijn en samen met hun engeltjes van kinderen de meest geweldige creaties maken zonder dat hun huis in een totale chaos verandert of moeders die altijd totaal ontspannen en relaxed over lijken te komen, in welke situatie dan ook. En dat is inderdaad precies wat het zijn: plaatjes op social media of tv.

De realiteit is nou eenmaal anders. De realiteit is dat kinderen een eigen wil hebben, dat ze vaak iets anders willen dan jij of in ieder geval níet willen wat jij wilt. Dat je huis binnen no time een chaos is als er vriendjes komen spelen en dat ze hun bord niet leeg eten.

Je bent ook gewoon maar een mens

Laat je niet gek maken en laat je vooral niet het idee aanpraten dat je het als ouder allemaal hoort te weten en dat je perfect moet zijn. Want niets is minder waar. We hebben het maar te doen en we doen het over het algemeen gewoon supergoed, voor iets waar we niet voor opgeleid zijn. Steek die maar in je zak: je doet het gewoon hartstikke goed.

Je bent namelijk ook gewoon maar een mens. En dat je uit je slof schiet, het even niet meer weet of een nare opmerking maakt richting je kind, tja, dat kan gebeuren. En eigenlijk is het heel fijn dat dat zo nu en dan gebeurt. Zo blijf je dichter bij jezelf dan dat je de rol van perfecte ouder gaat spelen.

Realiteit

Aangezien je kind leert van wat jij (voor)doet, leert hij van het voorbeeld dat jij geeft in hoe je omgaat met je emoties, ruzies uitpraat, fouten toegeeft of erop terugkomt en uitleg geeft over wat er bij je aan de hand was. Dat is het soort ouder en de realiteit waar je kind wat aan heeft.

linda@ldgcoaching.nl   www.relaxtemoeder.com