Is de grutto alweer terug?
Is de grutto alweer terug? (Foto: Larry Kef)

Op zoek naar de eerste grutto

WORMER - Het voorjaar staat bijna op de kalender en dat betekent dat het Wormer- en Jisperveld weer volstroomt met allerlei vogels. Belangstellenden kunnen deze vliegende pareltjes zondag 3 maart bewonderen tijdens een vaartocht van Bezoekerscentrum De Poelboerderij.

Hollandse en IJslandse grutto's en tureluurs keren na een energieverslindende tocht van duizenden kilometers uitgehongerd terug uit Spanje en Afrika. De vogels moeten om op gewicht te komen eerst veel eten voordat ze verder trekken of gaan broeden. In maart is het in het veld dubbel druk met vogels. Overwinteraars, zoals smienten en wintertalingen, bereiden zich voor op een reis van duizenden kilometers naar hun broedgebieden in Siberië. Andere wintergasten die deelnemers tijdens de vaartocht tegen kunnen komen zijn grote zilverreigers, buizerd, blauwe kiekendief, torenvalk, wulpen, watersnippen, goudplevieren, kieviten, futen, meeuwen-, eenden- en ganzensoorten.

Reserveren voor de vaartocht kan bij bezoekerscentrum De Poelboerderij via tel.: 075-6219100 of per e-mail, via: bezoekerscentrum@poelboerderij.nl onder vermelding van naam, aantal personen en telefoonnummer. De kosten mét consumptie na afloop bedragen 12 euro, maar kinderen kunnen voor 3 euro mee. Leden Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Vogelbeschermingswacht Zaanstreek en Vrienden van bezoekerscentrum De Poelboerderij betalen 10 euro. Meer informatie op www.bezoekerscentrumpoelboerderij.nl. De locatie is Afvaart bezoekerscentrum Poelboerderij, Veerdijk 106 in Wormer.

Meer berichten