Tiny TIM's zijn verplaatsbare duurzame woningen.
Tiny TIM's zijn verplaatsbare duurzame woningen. (Foto: Tiny TIM/Jurgen van der Ploeg)

Discussiebijeenkomst over klaine hoisies in de Zaanstreek

WORMER - Stichting Babel en het Zaans Architectuurplatform verzorgt maandag 8 april (start 20.00 uur, toegang gratis, inloop vanaf 19.30 uur) in de Stoomhal in Wormer een discussiebijeenkomst over 'klaine hoisies' in de Zaanstreek. Aanleiding is het initiatief om De Hemmes, een schiereiland aan de Zaan, in te richten als locatie voor tijdelijke huisvesting voor jongeren.

Klaine hoisies als woonvorm op braakliggende locaties is een actueel onderwerp in Zaanstad. Door de transformatie van bedrijfslocaties naar toekomstig woongebied komen er veel terreinen beschikbaar die, als reguliere woningbouw op korte termijn nog niet lukt, een tijdelijke invulling nodig hebben, bijvoorbeeld met 'tiny houses'. Er is ook enorme behoefte aan betaalbaar wonen voor jongeren. Zijn tiny houses een win-win?

Een discussiebijeenkomst met twee projectpresentaties over kansen in de Zaanstreek, inspiratie van buiten en lessen uit het recente verleden. Met Paul Kramer (studioKRAMER), Tineke Alberts (Trias VMBO), Jacco de Kroon en Dennis Verhoeven (Werkom), Jurgen van der Ploeg (FARO Architecten) en Roëlle Lanser (Woningcorporatie ZVH). Gespreksleider is Leontine de Koning.

Na afloop van de presentaties is gelegenheid voor discussie met de zaal. Over de pro's en contra's van tijdelijke (houtbouw)woningen, over duurzaamheid, houtbouw en over de vraag: welke andere locaties in de Zaanstreek, naast De Hemmes, bieden hiervoor mogelijkheden?

THOUS

THOUS is een samenwerkingsverband van studioKRAMER, Werkom en het Trias VMBO en is een leerwerkproject gericht op het ontwikkelen en bouwen van klaine hoisies in de Zaanstreek. Het ontwerp van de THOUS bouwt voort op de houtbouwtraditie in de Zaanstreek, duurzaam, verplaatsbaar en flexibel. Presentatie door Paul Kramer.

Tiny TIM

Tiny TIM's zijn echte tiny houses, ontwikkeld door architect Jurgen van der Ploeg e.a. In het ontwerp ligt de nadruk op duurzaam, autarkisch, maar vooral tijdelijk wonen. In Haarlem worden 10 Tiny TIM's gerealiseerd. Presentatie door Jurgen van der Ploeg.Studio City was een project van Woningcorporatie ZVH met tijdelijke containerwoningen voor jongeren in de Slachthuisbuurt in Zaandam. Kunnen de ervaringen nieuwe initiatieven vooruit helpen? Presentatie door Roëlle Lanser.

Adres: De Stoomhal, Pakhuisplein 44 in Wormer. Aanmelden is gewenst via e-mail aan info@stichting-babel.nl.

Yvette van der Does
Meer berichten