Wormerland zet Gezinscoaches en Peuterplus in

Algemeen
De gemeente Wormerland zet als proef de gezinscoach in voor een periode van twee jaar.
De gemeente Wormerland zet als proef de gezinscoach in voor een periode van twee jaar. (Stockfoto)

WORMERLAND - Met de inzet van gezinscoaches en meer tijdige aandacht voor de ontwikkelingen van peuters met een ontwikkelingsachterstand (taal, bewegen, gedrag) wil de gemeente Wormerland maatwerk bieden en daarmee uitval en zwaardere ondersteuning voorkomen. 

Gezinscoaches worden ingezet wanneer er sprake is van meervoudige problematiek in gezinnen, die generatie overstijgend is. Deze gezinnen kennen vaak al een lange geschiedenis van hulpverlening of zij vallen net buiten het reguliere hulpverleningsaanbod. Meerjarige betrokkenheid in het gezin is noodzakelijk. De inzet van de gezinscoach leidt tot meer kansen voor de toekomst, niet alleen voor de ouders maar vooral ook voor de kinderen. 

De gezinscoaches werken in vertrouwen aan het doorbreken van leefpatronen die anders tot complexe problemen blijven leiden. De gemeente Wormerland zet deze proef met de gezinscoach in voor een periode van 2 jaar. Vanuit andere gemeenten is bekend dat deze methode goed werkt en mooie resultaten kan opleveren.

PeuterPlus

Een goede start is cruciaal in de ontwikkeling van een kind. Wormerland werkt daarom continu aan de kwaliteit van haar voorzieningen voor jonge kinderen, zoals de kinderopvang. Uit onderzoek blijkt dat tijdige hulp/ondersteuning zoals Vroeg- en Voorschoolse Educatie (VVE) goede resultaten kunnen opleveren en problemen in de toekomst kunnen voorkomen. Voor peuters met lichte ontwikkelingsvragen wordt Peuterplus van Kinderopvang Baloe ingezet. Het doel van PeuterPlus is dat het kind gemakkelijker de overstap kan maken naar het basisonderwijs, al dan niet met ondersteuning vanuit het passend onderwijs.

Wethouder Harold Halewijn: “Met de inzet van gezinscoaches en de samenwerking met kinderopvang en onderwijs, kunnen wij elk kind in onze gemeente eenzelfde kans op een mooie toekomst geven. Dat is wat ik wil bereiken met goede Jeugdzorg op maat in Wormerland.”