Wormerland pakt door in warmtetransitie tot gasloos wonen in 2050

Algemeen
Koken en ons huis verwarmen op gas moet in 2050 verleden tijd zijn.
Koken en ons huis verwarmen op gas moet in 2050 verleden tijd zijn. (Stockfoto)

WORMERLAND - De gemeente Wormerland gaat dit najaar verder aan de slag met de warmtetransitie in de gemeente. In het klimaatakkoord is afgesproken dat we in 2050 van het aardgas af moeten zijn, maar voordat dit echt het geval is moeten er flinke slagen gemaakt worden. 

In juli 2021 konden inwoners van Wormerland een vragenlijst invullen over de verduurzaming van hun woning. Hierin werd inwoners gevraagd naar op welke manier zij betrokken willen worden bij dit onderwerp en of zij liever individueel of collectief aan de slag gaan. De vragenlijst bevatte ook tips en verwijzingen naar reeds lopende projecten zoals de duurzaamheidslening, de subsidie voor kleinschalige isolatiemaatregelen, het energieloket, de duurzame huizenroute. De vragenlijst is door circa 300 inwoners ingevuld. Gemeente Wormerland is blij met deze respons, en dankt iedereen voor zijn of haar deelname. Deelnemers ontvangen een apart bericht met de resultaten van het onderzoek.

Wijkuitvoeringsplan en isolatieaanpak

In het najaar van 2021 gaat de gemeente de volgende twee stappen nemen:

1) Voor de wijken Plaszoom en Molenbuurt wordt begonnen met een wijkuitvoeringsplan. ‘Samen maken we een plan van de buurt, voor de buurt. Is in deze wijken een collectief warmtenet gewenst of gaat iedereen liever zelf aan de slag? Woont u in deze buurt en denkt u graag mee? Meldt u dan aan voor de klankbordgroep bij judith.roodenrijs@over-gemeenten.nl’ aldus de gemeente.

2) De start van de voorbereiding van een gemeentebrede isolatie aanpak. Hieraan kan iedereen in gemeente Wormerland meedoen. De actie gaat naar verwachting eind 2021/begin 2022 van start.

Onderzoek naar duurzame warmtebronnen

Naast bovenstaande voert de gemeente onderzoek uit naar duurzame energiebronnen. In en om Wormerland is er veel water. Zo is er oppervlaktewater (de Poel, het Zwet), drinkwater en afvalwater. Hier zou mogelijk warmte uit gewonnen kunnen worden voor een collectief warmtenet. De gemeente heeft hier onderzoek naar gedaan. Hieruit blijkt dat enkel het winnen van warmte uit de Poel of het Zwet in technische zin potentie heeft. Of het ook financieel haalbaar is, is mede afhankelijk van hoeveel huishoudens hierin deelnemen.

De resultaten inzien of meer weten? Kijk dan op www.wormerland.nl zoekwoord warmtevisie.