'Sociale woningbouw in gevaar'

Financieel
WormerWonen maakt zich sterk voor betaalbaar wonen in een huurhuis.
WormerWonen maakt zich sterk voor betaalbaar wonen in een huurhuis. Foto: Dirk Karten

WORMER - Onder de huidige omstandigheden kunnen woningcorporaties niet voor voldoende sociale huurwoningen zorgen en wordt de woningnood alleen maar groter. De corporaties komen tot 2035 zo’n 30 miljard euro te kort om voldoende huizen te bouwen, te verbeteren en te verduurzamen. Zelfs als ze tot de grenzen van hun financiële mogelijkheden gaan. Dit blijkt uit het onderzoek dat drie ministeries (BZK, Financiën en EZ) en Aedes samen lieten uitvoeren.

WormerWonen: nog groter tekort betaalbare huurwoningen dreigt

"Genoeg betaalbare woningen bijbouwen, zorgen dat wijken niet achteruitgaan, onze huizen verduurzamen. Daar is WormerWonen hard mee bezig. Toch moeten huurders nu al lang wachten voor zij een woning kunnen huren. Uit onderzoek blijkt nu dat corporaties over een paar jaar onvoldoende geld hebben om de woningen te bouwen die nodig zijn. Daardoor neemt de woningnood alleen maar toe. De Nederlandse sociale woningbouw is in gevaar", zegt John van Nimwegen, directeur-bestuurder WormerWonen, in reactie op het onderzoek naar de financiële mogelijkheden van woningcorporaties.

Grenzen

"WormerWonen heeft een bijzonder sterke financiële positie vergeleken bij veel andere woningcorporaties, maar loopt over vijf jaar ook tegen de grenzen van haar investeringscapaciteit. Dit terwijl de woningbehoefte als maar groeit en er ook over vijf jaar veel nieuwbouw nodig is. De conclusie van het onderzoek is ondubbelzinnig. Een aantal woningcorporaties heeft al binnen vijf jaar onvoldoende geld om genoeg sociale huurwoningen te bouwen. Ook de verduurzaming van hun huizen is niet haalbaar. En de situatie wordt nijpender: er komen snel steeds meer corporaties in problemen. Zelfs als ze allemaal financieel tot het uiterste gaan, komen ze samen tot 2035 zo’n 30 miljard tekort om te doen wat hard nodig is. Er worden 125.000 sociale huurwoningen te weinig bijgebouwd en 50.000 huizen kunnen nog niet worden verduurzaamd."

Huren betaalbaar

Als grootste boosdoener wordt de verhuurderheffing gezien die de sociale huursector inmiddels 10 miljard euro heeft gekost. Extra huurverhogingen zijn voor de corporaties geen optie omdat de huren betaalbaar moeten blijven. "Er dient een politiek keuze gemaakt te worden: hoe belangrijk vinden wij het dat iedereen een dak boven zijn hoofd heeft en goed en betaalbaar kan wonen? Aedes en de woningcorporaties pleiten voor een onafhankelijke commissie die snel concrete voorstellen formuleert over maatregelen om het probleem aan te pakken."