Nieuwe beschuittoren officieel geopend

  Nieuws
Nieuwe Beschuitstoren. (Foto: Gemeente Wormerland)
Nieuwe Beschuitstoren. (Foto: Gemeente Wormerland) (rodi.nl)

WORMER - De Beschuitstoren en achterliggende Zaanse Schuur zijn al enige tijd in gebruik en onlangs is deze monumentale blikvanger aan de Dorpsstraat in Wormer officieel geopend. Voor deze gelegenheid waren relaties van de Gemeente Wormerland, Stichting Beschuitstoren en WormerWonen uitgenodigd. Na ontvangst van de gasten wandelde het gezelschap naar de locatie waar de oude Beschuitstoren tot eind 19e eeuw heeft gestaan. Op deze plek werd een gedenksteen onthuld. De oude toren diende om de beschuitbakkers in de 17e en 18e eeuw te waarschuwen dat ze de ovens moesten doven tussen 18.00 en 24.00 uur om brand te voorkomen.
Bij de officiële openingshandeling van de nieuwe Beschuitstoren onthulde de heer Zwart van de Stichting Support Cultuur en Sport Wormer een gevelsteen. Aansluitend ontving Roel Woudt, voorzitter van Stichting Beschuitstoren, uit handen van burgemeester Peter Tange de oorkonde van de Gemeente Wormerland om hem te bedanken voor zijn tomeloze inzet die de bouw van de toren mede mogelijk heeft gemaakt.


Bodebus

Vervolgens ontving de burgemeester uit handen van de Stichting Gerrit Blaauw een bodebus. Een bode van de gemeente ging bij de bakkers langs om te controleren of de ovens daadwerkelijk waren gedoofd. Een overtreding kostte een bakker een boete van drie stuivers, in die tijd een behoorlijk bedrag. Oorspronkelijk werd een bodebus aan de gordel van een overheidsbode gedragen en was bedoeld om poststukken in te doen. De bodebus was voorzien van een schildje met daarop het wapen van de gemeente die de bode vertegenwoordigde. De drager van de bus had bepaalde privileges, zoals gratis vervoer per postkoets. In de loop van de tijd veranderde de bodebus tot een rijk versierde draaginsigne.

Historisch genootschap Wormer

In de nieuwe Beschuitstoren heeft het Historisch genootschap Wormer onderdak gevonden voor opslag en vergaderruimte. In de Zaanse Schuur zijn de GGD met Centrum Jong, S.M.D. en de gemeente Wormerland gehuisvest en op de bovenverdieping verhuurt WormerWonen drie appartementen. Achter de glazen pui op de begane grond onderhoudt het Historisch genootschap Wormer ook een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van Wormerland. Deze tentoonstelling is van buitenaf zichtbaar.

Meer berichten