Kortingsacties voor Rijswijkers die boodschappen doen zonder afval

Algemeen
Bij slager De Jong, die 5% korting geeft aan iedereen die eigen bakjes meeneemt.
Bij slager De Jong, die 5% korting geeft aan iedereen die eigen bakjes meeneemt. (Foto: Cláudia Rodrigues)

Zaterdag 4 juni vonden op veertig plaatsen in Nederland Zero Waste Tours plaats. Deze waren onderdeel van de Week Zonder Afval van Milieu Centraal. Ook Rijswijk was van de partij met de gidsen Claudia Rodrigues en Esther de Boer van Zero Waste Rijswijk.

Wandelend door Oud Rijswijk lieten ze zien in welke winkels je eigen zakjes en bakjes kan meenemen. Eigenlijk kan dat op veel plekken waar losse producten aangeboden worden! Maar de ondernemers maken heel duidelijk dat deze heel goed schoon moet zijn, zodat de kwaliteit van de producten niet aangetast wordt. Daarnaast gaven de gids allerlei tips en trucs over minder afval produceren en ook over biologisch producten.

Acties en kortingen

De biologisch slager “De Jong” was heel enthousiast over deze activiteit en wil graag actief mensen hierin stimuleren. Dus ze gaan beginnen met de actie “Wie eigen bakjes meeneemt krijgt 5% korting op het totale bedrag!”

De bakker “Het Stoepje” heeft leuke broodzakjes uitgedeeld aan de deelnemers. Ze gaan ook beginnen met korting op bepaalde producten zoals muesli, als hun bakjes teruggebracht worden.

Zero Waste-webwinkels

De enthousiaste deelnemers en ondernemers vonden het gezellig en interessant om het over dit onderwerp te hebben. Na afloop kregen de deelnemers van de tours fijne kortingen in verschillende Zero Waste-webwinkels zoals Pieter Pot (boodschappen in glazen potten met statiegeld).

Afval scheiden en recyclen is niet meer voldoende

Claudia Rodrigues: “Afval scheiden en recyclen is niet meer voldoende om de wereldwijde afval problemen op te lossen. Ten eerste omdat niet alles gerecycled kan worden. Ten tweede vanwege de enorme hoeveelheid uitstoot van de productie van verpakkingen en de verwerking van het afval. Dus hierbij een oproep aan consumenten en ondernemers: koop minder en koop zonder verpakkingen, dus ConsuMINDEREN!”

Je eigen bakje mee: een goed idee.