(Leeg)stand van zaken in Bogaard Stadscentrum: vernieuwing op komst

Algemeen
Met teksten als 'Jouw trots', 'Jouw plek' en 'Jouw nieuwe thuis' op de ruiten van leegstaande winkelpanden probeert de gemeente de moed erin te houden. In dit hoekpand keert de Rituals binnenkort terug, groter dan eerst.
Met teksten als 'Jouw trots', 'Jouw plek' en 'Jouw nieuwe thuis' op de ruiten van leegstaande winkelpanden probeert de gemeente de moed erin te houden. In dit hoekpand keert de Rituals binnenkort terug, groter dan eerst. (Foto: DvE)

Vorig jaar veranderde winkelcentrum In de Bogaard van naam. Sindsdien heet het gebied Bogaard Stadscentrum. ‘Winkelcentrum’ komt niet in de aanduiding voor. Met de naamsverandering sorteert de gemeente alvast voor op de verandering van functie die het gebied de komende jaren zal ondergaan. Van groot regionaal winkelcentrum, naar een plek waar wonen minstens even belangrijk is als winkelen. Er komen tenslotte maar liefst 2.500 woningen bij. 

Door Debbie van Eijk

Winkels zijn hier in de toekomst vooral bedoeld voor mensen uit Rijswijk, die nieuwe bewoners, én mensen uit de nabijgelegen regio van Den Haag en Wateringen.

Vergeet the Mall

De gebiedstransformatie vraagt een andere manier van kijken. De vergelijking van de Bogaard met Mall of the Netherlands in Leidschendam bijvoorbeeld, die zouden we uit ons hoofd moeten zetten. Bogaard Stadscentrum wíl in de toekomst helemaal geen groot regionaal winkelcentrum meer zijn waar mensen van ver weg voor in de auto stappen, maar een bruisende plek voor mensen in Rijswijk zelf en de directe omgeving.

Leegstand

Tijden veranderen. Wie door het winkelcentrum loopt, denkt op sommige plekken ongetwijfeld met weemoed terug aan de tijd waarin In de Bogaard als winkelcentrum floreerde. Sfeervolle verlichting in de atriums, volop bedrijvigheid waar je maar kwam, de ene leuke winkel na de andere. Nu is dat anders. Hoewel er nog steeds genoeg winkels zijn waar shopliefhebbers aan hun trekken kunnen komen, loop je ook om de haverklap langs een leegstaand pand.


De uitgestorven Sterpassage is een pijnlijke confrontatie met die leegstand. De V&D is natuurlijk al een hele tijd leeg, net als de Terp, beide aan de overkant van de Sterpassage. Vier maanden geleden kon Rijswijk afscheid nemen van dit deel van het winkelcentrum met de Hello Goodbye Run. Tweehonderd deelnemers renden verschillende afstanden door het voormalige winkelgebied. Wethouder Armand van de Laar (Ruimtelijke en economische ontwikkeling, Duurzaamheid en Stadsbeheer) rende mee. De wethouder heeft het Masterplan Bogaard, zoals het grote plan om de Bogaard te veranderen heet, vanaf het begin meegemaakt.

Wonen, horeca, groen

Wethouder Van de Laar: “Het Masterplan Bogaard kent drie belangrijke pijlers. Ten eerste wordt de leegstand van winkels vervangen door vierkante woonmeters. Ten tweede wordt het gebied multifunctioneel.” 

In de toekomst kun je er veel meer dan alleen winkelen

In de toekomst kun je er dus veel meer dan alleen winkelen. “Er komen voorzieningen als kinderopvang, er komt meer horeca. Ook op het nieuwe plein dat gerealiseerd gaat worden, het Steenvoordeplein, met ruimte voor terrassen.  En de derde pijler: er komt meer groen. Zoals beplanting op de daken van de nieuwe gebouwen, en een enorme daktuin voor de toekomstige bewoners. Maar er komen ook veel meer bomen.” In een enquête in 2021 gaven Rijswijkse respondenten aan dat het belangrijkst te vinden: vergroening, met bomen bovenaan de verlanglijst.

Bogaardplein geeft indruk van verandering die komt

Het Bogaardplein is al af en geeft een goede indruk van de verandering die de gemeente op het oog heeft. Bewoners hebben zelf meegetekend aan het ontwerp ervan, dat in de eerste helft van 2021 werd gerealiseerd. Het resultaat: een groen plein met ruimte om te spelen voor kinderen, bankjes om op te vertoeven en een basketbalveld voor jongeren.


Ontwikkelingen

Waar de ontwikkeling van de Bogaard nu precies staat en hoe die er de komende jaren precies uit zal zien, is niet te zeggen. Ieder deel kent zijn eigen tempo. Soms lopen delen vertraging op, omdat er meerdere eigenaren betrokken zijn met wie moet worden gepraat en onderhandeld, én door de stijgende bouwprijzen: de sloop van de V&D zou in december 2021 beginnen, maar dat wordt naar verwachting medio 2022. Hetzelfde geldt voor de sloop van de Sterpassage: die zou in mei 2022 beginnen, maar dat wordt waarschijnlijk later.
Maar het gaat gebeuren, dat staat vast. Dat de nieuwe woontorens Orchard 1 en Orchard 2 er komen, op de plek van de huidige Sterpassage en Terp, is al zeker.

   Het Masterplan is te raadplegen op de website van de gemeente:  https://www.rijswijk.nl/projecten/bogaardenomgeving, en de bouwontwikkelingen zijn op de voet te volgen met de Bogaard Bouwapp.

Minder verkeer

Tijden veranderen, nogmaals. Mensen kopen veel online en zullen dat in de toekomst blijven doen: met internetverkoop begon de leegstand in het winkelcentrum. Hittestress is een groot probleem in Rijswijk, dus vergroenen is een must. En de hoeveelheid autoverkeer, de drukte op de Beatrixlaan, is problematisch. Ook daarom wil de gemeente er geen Rijswijks equivalent van ‘The Mall’ van maken. Om niet nóg meer auto’s aan te trekken. “We zitten niet echt te wachten op activiteiten die veel verkeer aantrekken,” legt wethouder Van de Laar uit. “Wel zullen er activiteiten zijn. Zo zijn er binnenkort Super Hero-evenementen. Het moet wel aantrekkelijk blijven om naar de Bogaard te gaan. Maar die regionale functie, daar zetten we niet op in.”

De Xenos keert terug

Over de veranderingen in het winkelaanbod kan de wethouder ons ook het nodige vertellen. “De Xenos komt in de plaats van de Perry, naast de Hema.” De Xenos is een goed voorbeeld van een winkel voor dagelijkse boodschappen.

En dat geldt voor een groot deel van het winkelgedeelte. “De Action, de Xenos, supermarkten, verse winkels - wie weet keert de groenteboer terug.” Maar een nieuwe broek, een mooi cadeau of verwennerij zal je ook in het vernieuwde gebied vinden. “Naar de hoek die nu leegstaat tegenover de Hema, naast de frietzaak, verhuist de Rituals.” Al met al wordt het een aantrekkelijke omgeving. De wethouder trekt een vergelijking met de Theresiastraat in Den Haag, waar hij jarenlang kwam toen hij in die stad werkte: “Je hoeft er niet naartoe als je er niet woont, maar er zijn ontzettend veel mensen komen wonen. Veel mensen van buiten komen er niet naartoe, maar er is genoeg vraag. Daardoor zijn er ook hippe modewinkels bijgekomen.” Die nieuwe ondernemers zijn ook in het vernieuwde gebied nog welkom. 

Huur- en koopwoningen

Dat er meer sociale huurwoningen moeten worden gebouwd in Rijswijk, is een veelgehoorde wens onder inwoners. Toch is daar geen sprake van in de plannen. Wel komen er betaalbare woningen voor de inkomensgroep daar net boven.

Even doorbijten, maar uiteindelijk wordt Bogaard Stadscentrum een prachtige plek

De helft van de te bouwen huurwoningen heeft een huur van maximaal 1000 euro per maand. Ook die groep heeft momenteel moeite met het vinden van woonruimte. Verder komt er een gebouw voor senioren, en een gebouw met vijftig woonunits voor cliënten van Middin, een zorginstelling die mensen met een beperking ondersteunt.

Behalve de Bogaard die op de schop gaat en, binnenkort, ook het Kesslerpark - zoals unaniem besloten werd tijdens de raadsvergadering van 8 februari -, is er nog een opgave voor Rijswijk: WarmtelinQ. 

Pijpleiding

WarmtelinQ is een ondergrondse leiding waarmee restwarmte uit de Rotterdamse haven wordt gebruikt om huizen en bedrijven in Zuid-Holland te verwarmen. Dit zorgt voor minder CO2-uitstoot en minder aardgas. De wethouder: “In de praktijk betekent dit een grote pijpleiding van 70 centimeter breed, waar water vanuit een Rotterdamse afvalcentrale door wordt getransporteerd naar Den Haag. Op lange termijn kunnen hier ook appartementengebouwen in Rijswijk mee worden verwarmd, en om die buis door Rijswijk heen te trekken, gaat de Prinses Beatrixlaan op de schop, die deels langs de Bogaard loopt. Hier gaan mensen veel van merken. Dit jaar beginnen de werkzaamheden al.” 

Even doorbijten

De komende jaren worden dus pittig. Er gaat gesloopt worden, de weg wordt verlegd. Maar uiteindelijk, over een jaar of acht, is Bogaard Stadscentrum en omgeving een prachtige plek. Om te wonen, te werken en elkaar te ontmoeten. Het is alleen even doorbijten.