Schrijvende lezers: ‘Boerengezeur’ en ‘Fake news’

Algemeen
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: Pixabay)

Naar aanleiding van het interview met Rijswijks-Belang over hun boerensjaaltjes om het boerenprotest te steunen, ontving de redactie twee kritische lezersbrieven.

‘Boerengezeur’

Die opmerkingen lezende van de twee pseudo-wetenschappers van een plaatselijk partijtje in Rijswijk vraag ik mij oprecht af hoe die mensen een mening kunnen vormen zonder ook maar enige kennis van zaken. Volgens tientallen wetenschapper in heel de wereld, tot en met de NASA, ziet in allerlei onderzoeken en op vele satellietfoto’s dat Nederland een giga stikstofprobleem heeft. Boeren vinden dat allemaal wetenschappelijke onzin, en verwijzen vervolgens naar twee gepensioneerde wetenschappers om hun gelijk te krijgen. Natuurorganisaties in Nederland roepen net als die wetenschappers al meer dan 20 jaar dat Nederland een stikstofprobleem heeft. Al meer dan 20 jaar proberen politiek en boeren via allerlei innovaties het probleem te verhelpen opdat onze natuur niet helemaal ten onder gaat. Het hele rechtelijke apparaat verwijst naar afspraken die Europees zijn gemaakt over de bescherming van onze natuur. Boeren verwijzen die afspraken naar de prullenbak omdat ze nix te maken willen hebben met Europa, en incasseren vervolgens al meer dan 20 jaar elke jaar meer dan 700 miljoen euro aan alleen al inkomenssteun. Van die boeren die al dat belastinggeld zomaar ontvangen, is in Nederland 63 procent miljonair. Van alles wat de boeren in Nederland produceren, gaat veel meer dan de helft naar het buitenland. Alles wat de boeren in Nederland produceren, draagt minder dan 5 procent aan het bruto binnenlands product Om de stikstof productie te verminderen, is 25 miljard euro beschikbaar, voor innovaties, uitkopen, verplaatsen of een combi. Provincies mogen daar een keuze uitmaken, samen met de boeren. Duizenden boeren hebben aangegeven geen opvolger te hebben, en te willen stoppen Duizenden boeren hebben geen enkel probleem met de maatregelen, omdat ze al biologisch boeren Het probleem gaat niet om alle boeren, alleen om veeboeren, boeren die duizenden varkens en tienduizenden kippen in veel te kleine stallen stoppen om zoveel mogelijk geld te verdienen ten koste van heel veel dierenleed.

Het zou de medewerkers van het partijtje hebben gesierd als zij zich echt druk hadden gemaakt over het sluiten van het AZC in Rijswijk in een tijd waarin veel Nederlanders zich van hun slechtste kant laten zien. in plaats van dat zakdoekje te dragen dat boeren moet steunen die er geen enkel probleem in zien politici te bedreigen, asbest en boomstammen over wegen uit te strooien.

- René

Fake-nieuws

Met stijgende verbazing en ontzetting heb ik het artikel “Rijswijks-Belang steunt boerenprotest” gelezen.
Ik vind het onbegrijpelijk dat tweegemeenteraadsleden zich op deze manier over een belangrijk onderwerp uitlaten. Het is fake-nieuws wat zij verkondigen en getuigt van weinig intelligentie en nog minder kennis van zaken.
Ten eerste is het onbehoorlijk om als je je zo slecht of niet ingelezen hebt het beleid van de democratisch gekozen regering aan te vallen.
Vervolgens vertrouwen zij de berekeningen van deskundigen niet. Er wordt al 50 jaar over gesproken dat de intensieve landbouw en veeteelt niet op deze manier kan doorgaan. Het is zeker waar dat de regering ook steken heeft laten vallen door subsidies te geven voor uitbreiding etc. Dat neemt niet weg dat de natuur nu op omvallen staat. Hier heeft dit tweetal zich kennelijk nog nooit in verdiept. Honderden planten zijn verdwenen, bossen zijn al gedeeltelijk dood, het zo belangrijke bodemleven is door kunststof en overbemesting om zeep geholpen, insecten verdwijnen omdat er geen bloemen en kruiden meer in de weilanden groeien, en omdat sommige soorten vogels voornamelijk van insecten leven zijn die ook verdwenen en zo kunnen we nog even doorgaan en dan hebben deze gemeenteraadsleden het er over het probleem zou zijn dat bepaalde planten hier niet meer zouden groeien, maar dit is volgens hen geen probleem.
En dan hebben we het nog niet eens over het enorme dierenleed dat er is door de intensieve veeteelt.
De raadsleden zijn bang dat er een voedseltekort zou kunnen ontstaan bij inkrimping. Het is hun kennelijk niet bekend dat 70% van de voedselproductie geëxporteerd wordt. Schaamteloos om als raadslid met geen kennis van zaken je zo uit te spreken.
Treurig dat deze mensen bewoners van Rijswijk vertegenwoordigen. Er staat geen zinnige regel in het vraaggesprek.
Ik ben zeer teleurgesteld en ga beslist niet meer op Rijswijks-Belang stemmen.

- Anna