Ophef in Brabant en Twente over gemeenten die foto’s binnenkant woning opvragen

Algemeen
In Rijswijk vroeg de gemeente in september ongeveer 200 huishoudens om foto's van onder meer de slaapkamer en badkamer voor bepaling van de WOZ-waarde.
In Rijswijk vroeg de gemeente in september ongeveer 200 huishoudens om foto's van onder meer de slaapkamer en badkamer voor bepaling van de WOZ-waarde. (Foto: Pixabay)

Na Oost-Brabant zijn in Twente veel inwoners ‘woedend’ omdat zij van hun gemeente foto’s moeten insturen van de binnenkant van hun woning. Dat meldt De Telegraaf dinsdagochtend 25 oktober. Ook de gemeente Rijswijk is hiermee bij wijze van proef gestart, berichtte Groot Rijswijk vorige week.

De ambtenaren die de WOZ-waarde moeten bepalen aan de hand van de foto’s van onder meer badkamer, keuken en toilet, worden door sommige Twentenaren ‘WOZ-gluurders’ genoemd. Lokale politici en de Vereniging Eigen Huis staan achter de verontruste bewoners, zo meldt De Telegraaf. Het grootste bezwaar is dat de bewoners bang zijn dat hun foto’s in verkeerde handen vallen. De Autoriteit Persoonsgegevens volgt de zaak nauwlettend. 

Rijswijk

De gemeente Rijswijk liet desgevraagd weten dat het vragen om foto’s van de binnenkant van koopwoningen die al langere tijd niet verkocht zijn, bedoeld is om mensen niet te veel WOZ-waarde te laten betalen. Een slecht onderhouden woning is bijvoorbeeld minder waard. Dat zou betekenen dat er minder belasting en afvalstoffenheffing over betaald hoeven te worden. De gemeente liet ook weten dat wanneer inwoners er echt moeite mee hebben, er alsnog persoonlijk iemand langs kan komen om de woning te taxeren. Die optie wordt echter niet genoemd in de brief die de gemeente in september naar ongeveer tweehonderd adressen heeft verstuurd.