Informatiemiddag RijswijkBuiten geeft woningnood Haaglanden gezicht

Algemeen
De informatiemiddag over de 100 nieuwe middenhuur-woningen in RijswijkBuiten trok veel belangstellenden.
De informatiemiddag over de 100 nieuwe middenhuur-woningen in RijswijkBuiten trok veel belangstellenden. (Foto: Rodi.nl)

Het is druk, op de informatiemiddag in RijswijkBuiten over de nieuwe woningen in de Cocon, Parkrijk. Er is dan ook grote belangstelling voor deze woningen in het middenhuur-segment. Niet alleen van Rijswijkers, maar van mensen uit de hele regio. Er is zelfs een belangstellende uit Gouda.

In de regio Haaglanden is er een schrijnend tekort aan huurwoningen voor mensen met een middeninkomen. Een voorbeeld: een gezin met kinderen dat in aanmerking wil komen voor een tussenwoning in de Cocon, moet samen minimaal ruim 46.000 euro per jaar verdienen, en maximaal 81.000 euro. Juist voor deze ‘lage middeninkomens’ lijkt een passende woning in de regio onbereikbaar. Ze verdienen teveel om sociaal te huren, maar te weinig om een geschikte woning te kunnen kopen. In de herfst van 2021 ging het landelijk om een groep van 20.000 mensen, berichtte NOS. Dat aantal lijkt zeker niet afgenomen te zijn.

3200 mensen voor 100 woningen

De rij voor het inloopmoment om 16.00 uur op woensdag 9 november is heel lang. En dit is nog maar een van de drie inloopmomenten deze middag. De belangstelling is groot: al ruim 3200 mensen hebben zich ingeschreven voor het project. 3200 mensen, voor 100 woningen. Wie van hen door de inkomenseis en eis aan de huishoudenssamenstelling heen komt (zo worden de eengezinswoningen enkel toegewezen aan meerpersoonshuishoudens), kan voorrang krijgen. Dit werkt met een puntensysteem.

Puntensysteem

Op drie gebieden kunnen ingeschrevenen punten scoren. Wie een sociale huurwoning van een corporatie (bijvoorbeeld Rijswijk Wonen, red.) in de gemeente Rijswijk achterlaat, staat ingeschreven met vijf punten. Als twee mensen samen gaan wonen en er daardoor twéé sociale huurwoningen vrijkomen, worden dat er zeven. Er komen nog eens drie punten bij als kandidaten de afgelopen tien jaar ten minste zes jaar onafgebroken in Rijswijk hebben gewoond. Wie een arbeidsovereenkomst heeft van minimaal 24 uur per week voor een baan in Rijswijk, en/of ten minste een jaar in Rijswijk werkt, krijgt twee punten. 

Binding met Rijswijk

In het beste geval scoort een gezin met kinderen - om bij het eerste voorbeeld te blijven - dus 12 punten aan voorrang. In het slechtste geval 0. En er hebben zich veel mensen ingeschreven met dat laatste aantal, blijkt uit navraag: mensen van buiten Rijswijk die geen enkele binding met de gemeente hebben. De kans dat zij door de selectie komen, is klein. 

Schrijnend gebrek

De huur van de 100 nieuwe woningen in de Cocon in Parkrijk, varieert van 812 euro per maand plus 65 euro servicekosten, tot ruim 1000 euro per maand voor een hoekwoning (plus 119 euro energieopslag). In de regio Haaglanden is er een schrijnend gebrek aan huurwoningen in deze prijscategorie. Het vorige college merkte dat op. Nog geen jaar geleden, eind 2021, zette de gemeente Rijswijk haar handtekening voor deelname aan het Woonfonds, dat beheerd wordt door VSN, waarmee deze woningen worden gerealiseerd. Ook Dura Vermeer tekende.

Drukte

Aan de rij bezoekers, die zich allemaal vooraf hebben ingeschreven voor de inloopmiddag, komt geen einde. En dit is maar één van de drie inloopmomenten deze woensdagmiddag. Er zijn vooral veel jonge mensen tussen: twintigers, dertigers, begin-veertigers. Mensen die alleen zijn gekomen, als stel, met hun moeder, of met jonge kinderen erbij. Sommigen komen uit Delft, velen uit Den Haag, een enkeling uit Den Hoorn - en natuurlijk ook uit Rijswijk. Ze zijn het gezicht van de woningnood in de regio Haaglanden. Het is voor deze groep mensen te hopen dat veel gemeenten het voorbeeld van de gemeente Rijswijk zullen volgen in de bouw van woningen in het middenhuursegment.