Hulp voor 1.000 Rijswijkers om snel energie te besparen

Algemeen
V.l.n.r.: Mohamed El Allaoui, Mohammed El Menhali, Gijs van Malsen, Piet Dam, Mark Wit, Daphne Braal, Rob van den Broeke, Jamila El Menhali.
V.l.n.r.: Mohamed El Allaoui, Mohammed El Menhali, Gijs van Malsen, Piet Dam, Mark Wit, Daphne Braal, Rob van den Broeke, Jamila El Menhali. (Foto: Robert Heijdemann)

De energiekosten stijgen de pan uit. Bewoners raken in de problemen. Om daar op korte termijn wat aan te doen gaan energieambassadeurs langs de deur om bewoners praktische tips te geven het energieverbruik te verlagen en ook brengen ze direct kleine voorzieningen aan zoals tochtstrips, radiatorfolie en ledlampen. Woensdag 30 november was de 400e woning aan de beurt. Dit werd feestelijk gevierd in de Pater van Lithstraat.

Door Robert Heijdemann

“Aan de hoge gasprijzen kunnen we niets doen, wel kunnen we helpen het gasverbruik te verlagen”, vertelt wethouder Mark Wit. De gemeente Rijswijk, Rijswijk Wonen en Vidomes werken hierbij nauw samen. Wit: “Het college heeft geld vrijgemaakt om nog 600 woningen te laten bezoeken.”

Thuis heel koud

Piet Dam, de 400e bewoner in Pater van Lithstraat, kreeg ook bezoek. “Bij mij thuis is het ‘s winters heel koud, dan moet ik flink stoken. Ik ben ontzettend blij met de extra isolatie die Mohammed El Allaoui en Jamila El Menhali aan hebben gebracht.” Deze ambassadeurs zijn er dag in dag uit mee bezig. “Je komt binnen bij de mensen, denkt met ze mee en doet wat goeds voor bewoners.”

Maatwerk mogelijk

Bewoners hebben te maken met veel stijgende kosten, niet alleen van de energie. Dat zorgt voor problemen. “Als gemeente doen we daar veel aan. Zoals de energietoeslag van 1300 euro voor inkomens onder 130% van het sociaal minimum, Die komt volgend jaar weer terug. Ook zijn er de inloopspreekuren op het Financieel Servicepunt bij Stervoorde. Met maatwerk is er meer mogelijk dat mensen vaak denken”, vertelt wethouder Gijs van Malsem. De gemeente wil de komende jaren ook meer doen aan armoedebestrijding.

Zijn er voor elkaar

De woningbouwcorporaties zijn druk bezig met renovaties en woningverbeteringen. “Daar maak je mensen blij mee, dan maak je in één keer een heel goede woning. Maar dat kost veel tijd en daar ben je lang mee bezig. Anderen moeten nog wachten. Dat leek geen probleem zolang die gasprijzen zo niet hoog waren”, vertelt Rob van den Broeke van Rijswijk Wonen. “Nu ze zo hoog zijn, is het des te belangrijker dat we een aantal maatregelen nemen voor vandaag en morgen. Denk je: ‘de energierekening groeit mij boven het hoofd’, meld je dan bij ons”.

Daphne Braal van Vidomes: “Super dat we elkaar in deze samenwerking hebben gevonden om de hand te reiken naar de mensen die het nu nodig hebben. Door ze actief op te zoeken en te helpen met allerlei maatregelen. Dat ze voelen dat we in deze lastige tijd naar ze omkijken.”

Meer weten?

Bezorgd over je energierekening of heb je moeite om rond te komen? Op www.rijswijk.nl/hogeenergiekosten staat hoe de gemeente Rijswijk kan helpen. Meer informatie voor huurders van Vidomes staat op www.vidomes.nl/energiebesparen. Huurders van Rijswijk Wonen kunnen terecht op www.rijswijkwonen.nl/energieprijzen.

Heb je een woning met energielabel E, F of G en wil je dat een energieambassadeur langskomt? Neem dan contact op met Just For You via 06 410 470 01 of justforyourijswijk@gmail.com.