V.l.n.r.: Mohamed El Allaoui, Mohammed El Menhali, Gijs van Malsen, Piet Dam, Mark Wit, Daphne Braal, Rob van den Broeke, Jamila El Menhali.
V.l.n.r.: Mohamed El Allaoui, Mohammed El Menhali, Gijs van Malsen, Piet Dam, Mark Wit, Daphne Braal, Rob van den Broeke, Jamila El Menhali. (Foto: Robert Heijdemann)

Hulp voor 1.000 Rijswijkers om snel energie te besparen

Algemeen

De energiekosten stijgen de pan uit. Bewoners raken in de problemen. Om daar op korte termijn wat aan te doen gaan energieambassadeurs langs de deur om bewoners praktische tips te geven het energieverbruik te verlagen en ook brengen ze direct kleine voorzieningen aan zoals tochtstrips, radiatorfolie en ledlampen. Woensdag 30 november was de 400e woning aan de beurt. Dit werd feestelijk gevierd in de Pater van Lithstraat.

Door Robert Heijdemann

“Aan de hoge gasprijzen kunnen we niets doen, wel kunnen we helpen het gasverbruik te verlagen”, vertelt wethouder Mark Wit. De gemeente Rijswijk, Rijswijk Wonen en Vidomes werken hierbij nauw samen. Wit: “Het college heeft geld vrijgemaakt om nog 600 woningen te laten bezoeken.”

Thuis heel koud

Piet Dam, de 400e bewoner in Pater van Lithstraat, kreeg ook bezoek. “Bij mij thuis is het ‘s winters heel koud, dan moet ik flink stoken. Ik ben ontzettend blij met de extra isolatie die Mohammed El Allaoui en Jamila El Menhali aan hebben gebracht.” Deze ambassadeurs zijn er dag in dag uit mee bezig. “Je komt binnen bij de mensen, denkt met ze mee en doet wat goeds voor bewoners.”

Maatwerk mogelijk

Bewoners hebben te maken met veel stijgende kosten, niet alleen van de energie. Dat zorgt voor problemen. “Als gemeente doen we daar veel aan. Zoals de energietoeslag van 1300 euro voor inkomens onder 130% van het sociaal minimum, Die komt volgend jaar weer terug. Ook zijn er de inloopspreekuren op het Financieel Servicepunt bij Stervoorde. Met maatwerk is er meer mogelijk dat mensen vaak denken”, vertelt wethouder Gijs van Malsem. De gemeente wil de komende jaren ook meer doen aan armoedebestrijding.

Zijn er voor elkaar

De woningbouwcorporaties zijn druk bezig met renovaties en woningverbeteringen. “Daar maak je mensen blij mee, dan maak je in één keer een heel goede woning. Maar dat kost veel tijd en daar ben je lang mee bezig. Anderen moeten nog wachten. Dat leek geen probleem zolang die gasprijzen zo niet hoog waren”, vertelt Rob van den Broeke van Rijswijk Wonen. “Nu ze zo hoog zijn, is het des te belangrijker dat we een aantal maatregelen nemen voor vandaag en morgen. Denk je: ‘de energierekening groeit mij boven het hoofd’, meld je dan bij ons”.

Daphne Braal van Vidomes: “Super dat we elkaar in deze samenwerking hebben gevonden om de hand te reiken naar de mensen die het nu nodig hebben. Door ze actief op te zoeken en te helpen met allerlei maatregelen. Dat ze voelen dat we in deze lastige tijd naar ze omkijken.”

Meer weten?

Bezorgd over je energierekening of heb je moeite om rond te komen? Op www.rijswijk.nl/hogeenergiekosten staat hoe de gemeente Rijswijk kan helpen. Meer informatie voor huurders van Vidomes staat op www.vidomes.nl/energiebesparen. Huurders van Rijswijk Wonen kunnen terecht op www.rijswijkwonen.nl/energieprijzen.

Heb je een woning met energielabel E, F of G en wil je dat een energieambassadeur langskomt? Neem dan contact op met Just For You via 06 410 470 01 of justforyourijswijk@gmail.com.

Afbeelding
Walking Football bij Vredenburch: 'Voetbalhumor is universeel' Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Zóveel vogels zijn er afgelopen weekend geteld in Rijswijk Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Ouderen in zorginstanties blij met Silverfit: “Bewegen is weer leuk" Zorg 16 uur geleden
Afbeelding
Vandaag start Studiekeuze Week, 7 februari Open Dag bij ROC Mondriaan Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Voorbereiding groot onderhoud Hoornbrug gezien vanuit de lucht Werken 29 jan, 22:08
Afbeelding
Belangrijk schaaktoernooi gewonnen door Anish Giri uit Rijswijk Sport 29 jan, 21:18
Afbeelding
Enorm veel dekens en kleding gedoneerd na oproep in lokale media Algemeen 29 jan, 18:03
Afbeelding
Bewaakte fietsenstalling in Oud-Rijswijk, of strenger handhaven? Winkelen 29 jan, 13:47
Afbeelding
Restaurant Elea toch nog twee weken open in Rijswijk Winkelen 29 jan, 10:45
Afbeelding
Rijswijks-Belang leeft mee met dierenasiel en start doneeractie Politiek 29 jan, 07:00
Afbeelding
Hagenaren aangeslagen na overlijden 39-jarige snackbareigenaar 112-nieuws 29 jan, 04:46
Afbeelding
Kinderen helemaal thuis tijdens drukbezocht Wereldfestival Don Bosco Cultuur 28 jan, 22:24
Afbeelding
Snelwegbezetters Extinction Rebellion op Utrechtsebaan aangehouden 112-nieuws 28 jan, 17:06
Afbeelding
Gerard maakt met grote schilderijenverkoop in Broodfabriek belofte waar Cultuur 28 jan, 13:46
Afbeelding
Deelnemers Trade Fair 2023 Rijswijk bekend Agrarisch 28 jan, 10:37
Afbeelding
39-jarige man overleden bij steekpartij in Den Haag UPDATE 28 jan, 07:48