Column burgemeester Huri Sahin

Column
Huri Sahin is burgemeester van Rijswijk.
Huri Sahin is burgemeester van Rijswijk. (Foto: Gemeente Rijswijk)

Na enige twijfel of ik mijn column over vrouwenmoord zou moeten schrijven, heb ik besloten om het wel te doen. Ik heb namelijk bij de start van mijn columns in Nieuwsblad Rijswijk besloten om echt een inkijkje te geven in mijn leven als burgemeester. Ook hoop ik met deze column de bewustwording te vergroten voor dit grote maatschappelijk probleem.

Moord is iets dat je alleen wilt zien in een film of een spannende serie, om vervolgens gewoon door te gaan met je alledaagse leven. De keiharde realiteit is helaas dat vorig jaar in onze gemeente twee vrouwen zijn vermoord. In Nederland wordt één op de acht dagen een vrouw door haar man, vriend of ex-partner vermoord. In onze gemeente werden beide vrouwen vermoord door hun partner. Het waren twee verschillende vrouwen met verschillende achtergronden. Beiden waren moeder van drie kinderen. Hun leven eindigde abrupt met grote gevolgen voor hun kinderen en hun naasten. Het maatschappelijk verdriet was en is nog steeds groot.

Mede door deze twee grote gebeurtenissen luisterde ik met meer dan grote belangstelling naar de podcast van Saskia Belleman ‘Zij is van mij’. Saskia Belleman is een bekende rechtbankverslaggever en heeft een indrukwekkende podcastserie gemaakt over vrouwenmoord. In gesprekken met slachtoffers, nabestaanden, daders, de politie, het OM, strafrechtadvocaten en wetenschappers is ze op zoek gegaan naar antwoorden. Om te leren van haar kennis en ervaring nodigde ik Saskia Belleman uit voor een gesprek. Op Goede Vrijdag ontmoetten we elkaar en dat was een waardevol gesprek. De patronen die zij na haar gesprekken heeft ontdekt, zijn waardevol om de impact van het probleem te begrijpen en nog beter in actie te komen. Met elkaar in gesprek ontdekten we dat ook gemeenten en burgemeesters bij vrouwenmoord en stalking een rol hebben.

Niet zo lang geleden ontving ik een mail van een inwoonster. Zij mailde mij dat ze in angst leefde voor haar ex-partner. De dreiging was serieus en ernstig. Door samen met de politie en onze ambtenaren met haar in gesprek te gaan hebben we haar kunnen helpen. Later realiseerde ik mij dat niet iedereen denkt aan het sturen van een mail naar de burgemeester.

Ik geloof niet dat het helpt als je als slachtoffer je angst voor jezelf houdt. Het helpt juist wel als je anderen in vertrouwen neemt en hopelijk helpt het ook als je als inwoner mij als burgemeester mailt. Daarom wil ik via deze column een oproep doen aan alle vrouwen in Rijswijk die door hun partner of ex-partner in angst leven. Mail mij als je je onveilig voelt door het gedrag van je (ex-)partner. Ieder bericht zal ik met de grootste aandacht lezen en nog belangrijker: in actie komen. Uiteraard moet je in een acute en dreigende veiligheidssituatie altijd de politie bellen via 112. Maar er kunnen zich situaties voordoen waarbij je ook een gesprek met mij wilt. In dat geval ben ik bereikbaar via hsahin@rijswijk.nl.

Elke vrouw die ik kan helpen is er één.