Klimaatbewust kunstwerk wint Rijswijk Talent Award 2022

Cultuur
Apothekersassistente Seline Oosterling maakte een 'luchtvervuilende fabriek' van een inhalator en won de Rijswijk Talent Award, Beeldende Kunst 2022. Rechts: wethouder Mark Wit (o.a. Cultuur, Milieu en Duurzaamheid).
Apothekersassistente Seline Oosterling maakte een 'luchtvervuilende fabriek' van een inhalator en won de Rijswijk Talent Award, Beeldende Kunst 2022. Rechts: wethouder Mark Wit (o.a. Cultuur, Milieu en Duurzaamheid). (Foto: Frans Limbertie)

Met haar bijzondere 3D-kunstwerk ‘Luchtvervuilende fabriek uit gerecyclede inhalatiemedicatie’, is Seline Oosterling de grote winnaar van De Rijswijk Talent Award 2022, editie Beeldend.

Door Frans Limbertie

Ze bekende van tevoren ‘best nerveus’ te zijn en vond het maken van haar kunstwerk makkelijker dan haar aanwezigheid bij de bekendmaking. Toch straalde Seline Oosterling nadat ze van alle kanten lof kreeg toegezwaaid over haar winnende en bijzondere kunstwerk. “Als apotheekmedewerker die zich zorgen maakt over het klimaat en de CO2-uitstoot van de inhalatiemedicatie, heb ik dit heel bewust gemaakt. Nu ik heb gewonnen, hoop ik alleen maar dat dit meer aandacht zal genereren.”

Voor de deur van Museum Rijswijk, deze zaterdagochtend de plek waar straks de winnaar van de Talent Award bekend wordt, zorgt de immer aanwezige orgelman voor de muzikale klanken. Publiek en genomineerden stromen binnen, waar ze worden opgewacht door de lokale Rijswijkse reporter René Marquard en zijn cameraman Wijnand Krabman. 

Zoveel talent hier, wat mooi

Marquard weet zoals altijd ook nu weer ‘de juiste stemming’ te peilen. De twee genomineerden Seline Oosterling en Akari de Kroon bekennen nerveus te zijn nu ze zoveel mensen spotten en weten meteen dat ze beiden zo dadelijk in het middelpunt van de aandacht komen te staan. “Zoveel talent hier”, zegt Akari “wat mooi.” Seline geeft aan dat ze net zoveel spanning voelt als vorige week, toen de nominaties bekend werden gemaakt.

Ingewikkeld thema

Museum-directeur Arnoud van Aalst, en tevens voorzitter van de jury, verwelkomt het publiek en laat weten vereerd te zijn dat de prijsuitreiking van de Rijswijk Talent Award in zijn museum plaatsvindt. In zijn speech vertelt hij dat eerst het vermoeden bestond dat transitie een ingewikkeld thema zou kunnen worden voor de kunstenaars. “Gelukkig is dat niet het geval geweest. Integendeel, het is door alle deelnemers heel goed opgepakt”, laat hij weten. “We zijn trots dat wij als jury na lang beraad tot drie nominaties mochten komen. Best een lastige opgave, want er waren mooie werken bij.” 

Inspirerende Papier Biënnale

Van Aalst is verheugd te constateren dat de tentoonstelling Papier Biënnale – nog tot volgend weekend te zien in Museum Rijswijk, F.L. – die ook transitie als thema kende, de deelnemers van de Talent Award heeft geïnspireerd. “Dit is duidelijk te zien in hun werken en door velen op ‘geheel eigen wijze’ vormgegeven. Zelfs de allerjongsten deelnemers konden goed overweg met dit thema.” 

Heel streng geweest

Van Aalst bekent wel dat dat de jury heeft gelet of er genoeg raakvlakken waren met de kunstwerken in relatie met het thema transitie. “De ingezonden werken die dat niet hadden, kwamen niet in aanmerking voor nominatie. Daar zijn we heel streng in geweest.”

Publieksprijs

Voordat uit de drie genomineerden uiteindelijk een winnaar komt, ontvangt eerst Gabriel Groeneveld uit handen van Van Aalst de publieksprijs voor zijn fraaie schilderij van popzanger Michael Jackson, getekend als een ridder en zittend op zijn paard. Groeneveld schildert pas een paar jaar. Dat maakt het een des te knappere prestatie om dan al zo’n indrukwekkend schilderij te maken. 

Drie genomineerden

Wanneer wethouder Mark Wit vervolgens bekend maakt dat uit de drie genomineerden Marique Zandvoort, Akari de Kroon en Seline Oosterling de laatste de felbegeerde trofee, plus een geldprijs van 500 euro, in ontvangst mag nemen, klinkt er een luid applaus. Toch maar even praten met de verbaasde Seline, die het allemaal nog even goed moet verwerken. 

Vervuilende inhalator

Met haar winnende kunstwerk wil ze laten zien hoe mensen een inhalator gebruiken en vraagt ze aandacht voor de vervuiling die dat met zich meebrengt. “In mijn werk als apotheekassistente krijg ik hier dagelijks mee te maken. Met dit werk probeer ik te zeggen dat we ‘nog zorgvuldiger’ met hergebruik moeten omgaan”, aldus de enthousiaste winnaar van De Rijswijk Talent Award, Beeldend 2022.