Rijswijk genomineerd voor meest speelvriendelijke gemeente

Cultuur
Speeltuin in het Wilhelminapark.
Speeltuin in het Wilhelminapark. (Foto: Archief)

Rijswijk is door Jantje Beton genomineerd voor de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland. Daarmee is Rijswijk in de race voor de Jantje Beton Prijs 2023. Samen met Gouda en Nijmegen zit Rijswijk in de top 3 voor de kwalificatie van meest speelvriendelijke gemeente.

Of Rijswijk wint, wordt op 22 mei bekendgemaakt. In dat geval mag Rijswijk de titel twee jaar lang dragen. De feestelijke uitreiking vindt plaats in Leiden; de winnaar van 2021. 

Wat vooraf ging

Gemeentes die het belangrijk vinden en laten zien dat in hun gemeenten kinderen op veel verschillende manieren kunnen spelen, konden zich tot 23 maart aanmelden om mee te doen. Op dinsdag 25 april maakte Jantje Beton bekend welke drie gemeenten voor de prijs in aanmerking komen. 

Volwassen- en kinderjury

De top 3 is bepaald door een volwassen- en kinderjury. Zij beoordeelden de inzendingen aan de hand van de 10 Jantje Beton-criteria voor goed speelruimtebeleid. Leonard Geluk, algemeen directeur VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), is jurylid. “De VNG vindt het belangrijk dat alle kinderen op verschillende manieren veilig buiten kunnen spelen in hun eigen woonwijk.”