Stanislas College en Optisport helpen middelbare scholieren aan zwemdiploma

Nieuws
Optisport gaat na de herfstvakantie starten met Volwassenlessen in de avond.
Optisport gaat na de herfstvakantie starten met Volwassenlessen in de avond. (Foto: PR)

Stanislas beweeg vmbo/mavo en Optisport Sportcentrum de Schilp hebben hun samenwerking verder uitgebreid. Vanaf dit schooljaar zullen zij ook zwemlessen aanbieden aan nieuwe leerlingen uit de brugklas. Op deze manier hopen zij in de toekomst alle leerlingen aan een zwemdiploma te helpen.

Het initiatief voor het uitbreiden van de samenwerking kwam vanuit Stanislas College. “Al vele jaren verzorgen wij tweemaal per week zwemtrainingen voor een groep leerlingen,” aldus Jozef Darma, sectievoorzitter Lichamelijk Onderwijs bij Stanislas College. “Niet voor niets zijn we daarom in dit jaar uitgeroepen tot sportiefste school van Nederland. Echter merkten we dat er jaarlijks steeds meer leerlingen zonder zwemdiploma op school kwamen. Deze konden daardoor bijvoorbeeld niet deelnamen aan onze zwemactiviteit, maar ook bij het afsluitende kamp in de Ardennen gaf dit veel problemen. Vandaar dat we dus het gesprek zijn aangegaan met Optisport.”

In dit eerste schooljaar zullen in totaal 23 brugklasleerlingen deelnemen aan deze zwemlessen. Deze zijn onderverdeeld in 2 groepen. “Doel is om al deze 23 leerlingen hun A-diploma te laten halen in dit schooljaar,” zegt Optisport Locatie Manager Niels van Ekris. “Normaal duurt het voor kinderen langer om een diploma te halen. Doordat deze leerlingen al een stuk ouder (en dus sterker) zijn dan onze reguliere zwemleskinderen van gemiddeld 5 á 6 jaar, hebben we er goede hoop op dat dit moet lukken. Mits ze uiteraard elke week aanwezig zijn.”

Met het Stanislas College zwemmen er nu in totaal 3 scholen bij de Schilp. “Echter is er altijd ruimte voor meer,” geeft van Ekris aan. “Onze wachtlijst voor de reguliere les zit vol, dus buiten de schooltijden is er geen ruimte meer voor extra zwemleskinderen. Daarom juichen we dit soort initiatieven zeer toe, om ook tijdens schooltijd leerlingen te leren zwemmen. In onze ogen zouden alle kinderen al een zwemdiploma moeten hebben, voor ze naar de middelbare school gaan.”

Volwassen zwemles in de avond bij de Schilp

Niet alleen voor jongeren is de vraag voor zwemles groot. Ook voor volwassenen merkt de Schilp dat er steeds meer aanloop komt. Vandaar dat Optisport na de herfstvakantie gaat starten met Volwassenlessen in de avond. Nu wordt er namelijk alleen tijdens werktijden dit aangeboden, waardoor dit niet voor iedereen toegankelijk is. De zwemlessen starten donderdag 26 oktober en zijn dan standaard vanaf 19:30 uur. Voor de lessen hoeft niet gereserveerd te worden, er kan aan de balie een los kaartje of 12-lessenkaart (6 maanden geldig) gekocht worden. Op beide is de Ooievaarspas van toepassing, voor 50% korting.