Rijswijkse steun voor vrouwen en kinderen in Afghanistan

Nieuws
Marloes Borsboom-Turabaz krijgt een geldbedrag van Marianne Bulder voor projecten voor vrouwen in Afghanistan.
Marloes Borsboom-Turabaz krijgt een geldbedrag van Marianne Bulder voor projecten voor vrouwen in Afghanistan. (Foto: Ger Bulder)

“Met deze mooie bijdrage vanuit de Rotary werken we aan moeder- en kindcentra om bevallingen in goede banen te kunnen leiden”, vertelt Marloes Borsboom-Turabaz, zij is net terug uit Afghanistan.

Voor de stichting Vrienden van Afghanistan bracht zij een bezoek aan Kabul om zelf te zien en te ervaren hoe het daar is. En om bij terugkomst erover te vertellen, omdat het voor haar zo ontzettend belangrijk is dat de aandacht voor Afghanistan blijft. Met de steun van de maandopbrengst van de Rotary boekenwinkel wordt er steun gegeven aan vrouwen in Afghanistan. Marloes ontving een geldbedrag van Rotaryclub Rijswijk voorzitter Marianne Bulder voor projecten voor vrouwen in Afghanistan.

Positie vrouwen

“De val van Kabul, afgelopen augustus twee jaar geleden, bracht veel verandering teweeg. De Taliban is zichtbaar aanwezig op elke rotonde. Alle mannen gaan gekleed in een wijde broek met een lang overhemd, met hoofdkapje en tulband. Hoofddoel is de veiligheid herstellen en garanderen. De Taliban wordt niet erkend door Westerse landen, omdat meisjes na groep 6 niet meer naar school mogen en de positie en bewegingsvrijheid van vrouwen heel erg ingeperkt is”, vertelt Marloes.

Uitzichtloosheid

Marloes sprak tijdens haar bezoek met heel veel mensen . Met een prins -een van de laatste nazaten van het koninklijk huis-, met leiders van het vorige regime; Karzai (voormalig president) en Abdullah Abdullah (destijds ook presidentskandidaat en minister van buitenlandse zaken). Met (vertegenwoordigers van) de Taliban. Maar ook met het hoofd van de Europese delegatie -de enige vanuit Europa die daar kantoor houdt-, NGO’s, banken, ondernemers en het belangrijkste: met families, vrouwen en jeugd. “Uit al die gesprekken is het de uitzichtloosheid die voor verlamming zorgt. Voor jonge meisjes en vrouwen die nu thuis zitten. Het toekomstperspectief van het land; met een koude winter voor de boeg, enorme voedseltekorten en een heel sterk teruglopend steunpakket in een context van extreme armoede. Met onlangs hevige aardbevingen in Herat en een heel snel dalend waterpeil in een toch al veel te droog land.” En toch, in alles wat ze heeft gezien en gehoord, blijft de bereidheid alles te delen wat je hebt. En vanuit die gedachte zal de stichting, met deze mooie bijdrage van de Rotary, zich blijven inzetten.