Commissaris van de Koning Jaap Smit bezoekt Yuverta MBO in Rijswijk

Politiek
Jaap Smit bezoekt het stembureau in Yuverta MBO.
Jaap Smit bezoekt het stembureau in Yuverta MBO. (Foto: Robert Heijdemann)

Heel Nederland stemt vandaag. Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, wilde in zijn provincie zien hoe het stemmen verloopt. Hij koos voor Leiden, Delft én Rijswijk. In Rijswijk ging hij in discussie met de studenten van Yuverta MBO over hoe de stem van jongeren meer kan worden gehoord.

Provinciale Statenverkiezingen

Door Robert Heijdemann

Woensdag 15 maart om 14.00 uur, op een zonovergoten Huis te Landelaan 2 staat burgemeester Huri Sahin klaar bij het Yuverta MBO. Vandaag is dat behalve een school ook een stembureau. Samen met wethouders Larissa Bentvelzen en Mark Wit, en de schoolleiding, leerkrachten en leerlingen, ontvangt zij hier Jaap Smit.


Commissaris van de Koning Jaap Smit wordt ontvangen op het schoolplein. - Robert Heijdemann

Dierenarts

Veel studenten van het Yuverta MBO zijn net 18 jaar en mogen deze verkiezingen voor het eerst stemmen. “Elk MBO moet een stembureau hebben,” vindt burgemeester Huri Sahin. “Dan kunnen de leerlingen ook meteen stemmen.”

Jaap Smit krijgt een rondleiding door de school. In een lokaal van dierenverzorgers wordt hij door een blaffende hond ontvangen. “Ik had zelf graag dierenarts willen worden, maar werd drie keer uitgeloot omdat er teveel aanmeldingen waren”, vertelt hij. In de gesprekken met studenten blijkt wel zijn warme hart voor dieren.


‘Bijna’ dierenarts Jaap Smit is een dierenvriend. - Robert Heijdemann

Mooi vak

Ook plantenverzorging, met name het ‘stylen’, boeit Smit. “Er komt veel bij kijken. De prijs van de inkoop is belangrijk, maar, en dat vind ik altijd zo bijzonder, dat er zaterdagmiddag nog steeds een grote keus is bij de bloemenwinkels.” Hij vertelt het vak van bloemist wel een heel mooi vak te vinden. Werken met verse producten in vele soorten en kleuren. En natuurlijk ook mensen blij maken.

Stemmen met 16 jaar

In een van de lokalen zit een aantal studenten klaar. Ze hebben stellingen voorbereid. Vragen die deze leeftijdsgroep bezighouden. “Hoe kunnen de provincie en de gemeenten ervoor zorgen dat de stem van jongeren beter wordt gehoord? Ook van hen die jonger zijn dan 18 en dus nog niet mogen stemmen”, is een van de vragen. En: “Wij kennen de mensen die beslissingen nemen niet.” Rijswijks wethouder Larissa Bentvelzen vertelt dat vroeger pas met 21 jaar mocht worden gestemd en dat ze het stemmen met 16 jaar best het overwegen waard vindt.


Jaap Smit, de burgemeester en de wethouders in gesprek met de mbo-scholieren. - Robert Heijdemann

Jongeren met langere toekomst

“We zijn er voor alle burgers. Jongeren hebben een langere toekomst. Dat alleen is al een reden om veel jongeren te betrekken bij belangrijke beslissingen. We moeten ze juist meer betrekken bij plannen”, geeft Jaap Smit aan. Hij vraagt de jongeren ook aan hem suggesties te doen voor een betere betrokkenheid van jongeren. Dan blijkt dat jongeren eigenlijk niet meer werken met Facebook en Instagram; dat is alweer een beetje passé. Tik Tok is het ding nu. Op de website, maar dan wel zo dat je direct kan reageren. En een van de studenten zegt: “Stuur maar een brief, die lezen we ook.” Zij willen ook best eens in de maand met bijvoorbeeld de gemeente praten over belangrijke ontwikkelingen, om hun visie te geven.

Zenuwachtig

De discussie met Sahin, Smit, Bentvelzen en Wit levert zoveel gespreksstof op dat de voorlichters zenuwachtig heen en weer beginnen te lopen. Het programma loopt fors uit. De burgemeester stelt voor om in het stadhuis nog op korte termijn door te praten. Een uitnodiging die de studenten graag aannemen.


Belangstelling voor het styling element van het bloemistenvak. - Robert Heijdemann

Meisjesonderwijs

Yuverta MBO is de opvolger van de eerste en laatste Tuinbouwschool voor meisjes in een klassieke villa uit 1905 aan de Huis te Landelaan/Van Vredenburchweg. Vanaf 1985 werden ook jongens toegelaten. Nu worden er dieren- en groenopleidingen gegeven op verschillende niveaus. Deze locatie telt zo’n 400 leerlingen. Dieren, groen, styling en duurzaam zijn belangrijk. “We zijn ervan overtuigd dat een duurzame leefomgeving belangrijk is en we bereiden onze studenten daar op voor. Dus of je nu een opleiding volgt voor Leefbare stad en klimaat, Dierverzorging of Bloem, groen en styling: je bent goed voorbereid op een duurzame toekomst”, aldus een woordvoerder van de school. “Deze opleidingen op het gebied van groen en dieren passen mooi bij verkiezingen voor provincie en waterschap.”