Grote winnaar Marc Weterings (BBB) is niet verbaasd: ‘Dit zat eraan te komen’

Politiek
Volgens Weterings wordt BBB onterecht afgeschilderd als populistische partij. “Ik voel me er niet door aangesproken en zie mijzelf eerder als een realist.”
Volgens Weterings wordt BBB onterecht afgeschilderd als populistische partij. “Ik voel me er niet door aangesproken en zie mijzelf eerder als een realist.” (Foto: Frans Limbertie)

Er was nog iets met een verkeerde telling met betrekking tot voorkeursstemmen, maar dat is inmiddels opgelost. In totaal kreeg Marc Weterings, fractievoorzitter van RijswijksBelang, in zijn rol voor een plek in het algemeen bestuur van het waterschap, namens de BoerenBurgerBeweging (BBB) maar liefst 1409 voorkeursstemmen in Rijswijk (2945 in totaal). Het geeft aan dat het ‘kleurrijke raadslid’, zoals het AD hem onlangs noemde, er goed op staat bij de Rijswijkse kiezer. “Mensen zijn het zat om dingen opgelegd te krijgen. Ze geloven niet langer in politici die voor hen wel even gaan bepalen wat goed voor ze is.”

Door Frans Limbertie

Hij belt dat het een kwartiertje later wordt, want hij is druk. De agenda van Weterings loopt over. Een paar dagen terug nog deelnemend aan een naar eigen zeggen ‘heftige raadsvergadering’, die hij als ‘vrij emotioneel’ omschrijft, want er stonden immers ‘politiek belangrijke onderwerpen’ op de agenda, staat zijn telefoon al weken roodgloeiend. De pers weet hem te vinden. Dat was al zo vóór deze verkiezingen, en gaat hierna in rap tempo door. Helemaal met zo’n uitslag. “Het hoort erbij”, verzucht hij, “ik weet het, maar het is soms net een rollercoaster.“

Nooit gedacht

Marc Weterings dus, gewoon uit Rijswijk. De man die zichzelf een ‘straatvechter’ noemt en aanslaat op onrechtmatigheden die spelen in de huidige samenleving. In 2017 begonnen met zijn eigen partij Rijswijks-Belang, na eerdere politieke ervaringen elders. Wie had kunnen bedenken dat hij een paar jaar later op de kieslijst van een nieuwe politieke beweging zou komen te staan die met forse stappen door het politieke landschap van Nederland dendert. En dan ook nog eens gekozen worden! “Dat had ik inderdaad vijf jaar geleden inderdaad niet kunnen dromen. Fantastisch om mee te mogen maken hoe het nu allemaal goed valt voor mij,” geeft hij breed lachend aan, “maar ik heb er ook wel het nodige voor gedaan.”

Onopgemerkt

Maar hoe kwam Caroline van der Plas uit bij hem? Weterings: “Ik kom natuurlijk al langer op voor de boeren en heb tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen veelvuldig met een rode sjaal rondgelopen. Dat is niet onopgemerkt gebleven door BBB. Vervolgens benaderde een kwartiermaker mij en werd ik vrij snel daarna uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek met Caroline in Deventer.” Daar bleek dat Weterings op één lijn zat met het bestuur van de almaar groeiende partij. “Ze hebben mij weten te overtuigen dat ze mensen met goede waarden en normen en met gezond verstand zochten, die ook in de waterschap hun stem zouden kunnen laten gelden.”

Geborgde zetels

De nieuwe BBB-politicus wil nog even het volgende kwijt over het waterschap, waar je altijd een aantal geborgde zetels had: “Dat betekende onverkiesbare zetels en uitsluitend bedoeld voor natuurbeheerders, bedrijven en boeren. Kundige mensen met verstand van water, biodiversiteit, polders. Uiteindelijk wilden D66 en GroenLinks met een voorstel deze geborgde zetels verkiesbaar stellen voor iedereen.” Volgens Weterings en zijn BBB-partijgenoten haal je daarmee een hele hoop kennis uit de waterschappen. 

Mede hierom heeft Caroline van der Plas besloten om mee te doen met de waterschapsverkiezingen

“Dan krijg je mensen met andere doelen, andere belangen en andere denkwijzen. De gevestigde partijen willen juist ook in de waterschappen de zetels pakken om dit te gaan beheren. Tegen het zere been van BBB. Mede hierom heeft Caroline van der Plas besloten om mee te doen met de waterschapsverkiezingen, om die zetels voor haar achterban te behouden.” Wat weet Marc inmiddels van water? Een paar maanden geleden nog helemaal niets, moet hij toegeven. “Maar in korte tijd heb ik heel wat cursussen moeten volgen en er behoorlijk veel van opgestoken. Pittige stof, maar leerzaam en interessant. Zaak is om mij hierin te blijven ontwikkelen, want alles rondom water blijft soms ingewikkelde en lastige materie”, legt de volksvertegenwoordiger ons uit.

Kamerlidmaatschap

En dan de toekomst: op naar Den Haag bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen, waar hem misschien wel een zetel als Kamerlid wacht? Weterings lacht: “Zeg nooit nooit, maar ik heb bij BBB aangegeven dat Rijswijks-Belang mijn prioriteit is en dat mijn werk hier in Rijswijk voorlopig nog lang niet af is.”