‘Te veel leden van Rijswijkse sportclubs zien zichzelf als consument’

Sport
De tafel ‘vrijwilligers’ tijdens het Rijswijkse Sportcafé op woensdag 19 april.
De tafel ‘vrijwilligers’ tijdens het Rijswijkse Sportcafé op woensdag 19 april. (Foto: Ronald Mooiman)

Tijdens het Sportcafé woensdag 19 april 2023 in sporthal De Altis waren bestuurders van Rijswijkse sportclubs aanwezig. Ook aanwezig waren sportwethouder Larissa Bentvelzen en diverse gemeenteraadsleden. De politici mochten ditmaal alleen de ‘kopzorgen’ van de Rijswijkse sportbestuurders die zij in hun club ervaren, aanhoren.

Door Ronald Mooiman

Onlangs is er een rapport van het Register van Verenigingsbestuurders (de RVVB) over de toekomstbestendigheid van de sportverenigingen in Nederland in de Tweede Kamer besproken. Sportraad Rijswijk-voorzitter Martine Koopman opende met die mededeling de bijeenkomst: “Een alarmerend rapport, waarin staat dat meer dan 50% van de verenigingsbestuurders in Nederland aangeeft structureel overbelast te zijn in hun vrijwilligerswerk.”

Online sessie

Deze avond gaf de Rijswijkse sportbestuurders de mogelijkheid om direct online aan te geven waar de pijnpunten lagen. Sportraad-bestuurder Stefan Barrett leidde de online sessie. “Mooi om te zien dat verenigingen hun kopzorgen met elkaar delen. Dit zorgt ervoor dat verenigingen ook elkaar kunnen helpen”. De online sessie leerde dat ‘vrijwilligers’ en ‘financiën’ voor de grootste kopzorgen zorgden en dat men het meest aanklopte bij de gemeente voor hulp.

De leden zien zichzelf meer als consument dan als ‘meewerkend’ lid

De aanwezige sportbestuurders bespraken in twee groepen de ‘kopzorgen’ over onder meer financiën (gespreksleiders Peter van Honselaar en Petra Oosterveen) en vrijwilligers (gespreksleider Ivo Caminada).Wie had hulp nodig en wie kon hulp bieden? Het bleek dat ledenaantallen, de energie- en huurkosten, en het verduurzamen van de accommodaties bij de ‘tafel financiën’ voor de meeste problemen zorgden. Bij de ‘tafel vrijwilligers’ werden het beperkte aantal vrijwilligers en daarom de grote belastbaarheid van de huidige vrijwilligers als een nijpend probleem gezien. De leden zien zichzelf meer als consument dan als ‘meewerkend’ lid.

‘Liever niet, dan half’

Ook Remco van Oyen, voorzitter van de Rijswijkse Hockey Club, nam deel aan de sessie. “Het was een gemoedelijke avond. De opzet vond ik leuk en nuttig. We hebben aangeboden om andere clubs te helpen bij een snelle ledengroei en een tekort aan vrijwilligers. We zijn wat groter en hebben een grotere vijver om uit te vissen. Ook doen we bewust dingen niet om de urgentie te laten zien. Liever niet, dan half.”

Rolstoelhockey

Thea Smit, jarenlang al de drijvende kracht van Haag’88, de sportvereniging voor sporters met een lichamelijke beperking, traint met sporters in de sporthal De Altis. Zij ervaart weer andere uitdagingen dan de gebruikelijke sportverenigingen. “Het was mooi dat er begrip was voor alle problemen waar ik als organisator van rolstoelhockey tegenaan loop, zoals naast het trainen geven ook het vervoer naar trainingen en zelf wedstrijden regelen. Ik vond het vanavond mooi dat de wethouder er was en de raadsleden met sport in hun pakket van de meeste partijen. Zij konden nu uit de eerste hand horen welke problemen de sportverenigingen hebben.”

Nieuw sportakkoord

Simon Engbers, de nieuwe beleidsmedewerker Sport en Preventie werd voorgesteld door Martine Koopman. Zij legde het vervolg uit van de uitkomsten van deze sessie. “Simon gaat het nieuwe sportakkoord coördineren en gaat dit gebruiken als input. We gaan samen in het kernteam sportakkoord, waar naast de gemeente, de verenigingsondersteuning van Haaglanden Beweegt, de GGD en de voorzitter van de Sportraad in zitten, de vervolgstappen verder uitwerken.”