Patrick van Zuiden van Savarin: ‘Kwaliteit is wat je méér biedt dan je gast verwacht’

Toerisme
Patrick van Zuiden en hotelmanager Stephanie Nunes Querido gaan iedere dag weer voor 100% kwaliteit.
Patrick van Zuiden en hotelmanager Stephanie Nunes Querido gaan iedere dag weer voor 100% kwaliteit. (Foto: Debbie van Eijk)

Het is een van de weinige 5-sterrenhotels in Nederland. Gasten van over heel de wereld weten deze ‘oase in het stadsgeweld’ te vinden. Eigenaar Patrick van Zuiden vertelt over de hoge kwaliteitseisen waaraan Hotel, Restaurant & Spa Savarin moet voldoen. En over het op de kaart zetten van Rijswijk met Stichting Hoteloverleg, waar hij voorzitter van is. “We zijn niet trots genoeg.”

Door Debbie van Eijk

“Je moet je ADO Den Haag voorstellen die in de Champions League speelt. Als je aan de top wilt blijven, moet je iedere wedstrijd winnen.” Daarmee bedoelt Patrick van Zuiden zijn Hotel, Restaurant & Spa, Savarin. Dit 5-sterrenhotel werd gebouwd in 2011 en won in 2012 meteen een prijs, hotel van het jaar. 

Renovatie

Momenteel worden de hotelkamers in Savarin gerenoveerd. Dat is gebruikelijk voor hotels, na ongeveer tien jaar. Alle vijfendertig kamers komen aan de beurt. Twaalf zijn er al gerenoveerd. Wie een kamer bij het Savarin boekt, komt in een heel andere wereld. De nieuwe kamers zijn sfeervol gestyled in de kleuren van een van de vijf natuurelementen door een interieurstylist. Alles in iedere kamer is tip top in orde: daar zorgen Patrick en hotelmanager Stephanie Nunes Querido persoonlijk voor.


 Marieke Zelisse


 Marieke Zelisse

Patrick: “Bij ons is 90% goed niet genoeg. Onze gasten mogen 100% verwachten.” Op werkelijk ieder detail is gelet: en dat maakt een bezoekje aan het Savarin tot een hele ervaring. Kwaliteit is hier heilig, en volgens Patrick is kwaliteit “wat je meer biedt dan de gast verwacht”. Is hij eigenlijk ooit tevreden? Patrick: “Nooit tevreden, maar wel trots. Op het moment dat ik tevréden ben, moet Stephanie zeggen: ga er maar uit. Er blijven altijd verbeterpunten.” 

Personeel gezocht

Zoals vrijwel alle horecagelegenheden, kampt ook Savarin met een personeelstekort. “Personeel moet bij ons aan de kwaliteitseisen voldoen.” Savarin is daarom ook wel te beschouwen als een kweekvijver.

Op dat moment schenkt een medewerkster van de bediening een wijntje in. Als ze wegloopt, zegt Patrick verrukt: “Kijk, ze houdt de fles vast bij de ziel tijdens het inschenken. Dat geeft voor mij aan: dat ze het vak begrijpt.” Over nieuw personeel: “We zoeken met name gemotiveerde, lieve mensen die een beetje verstand hebben van etiquette. Echte kennis leren we ze wel. Ik vind het leuk om jonge mensen beter te maken. Als ik dit zie, ben ik oprecht gelukkig.”

Rijswijk

Wie het terrein van Savarin betreedt, komt terecht in een andere wereld. De hoge gebouwen verdwijnen naar de achtergrond op dit pittoreske terrein. Niet verrassend dat wethouder Larissa Bentvelzen deze plek onlangs als trouwlocatie koos. Patrick: “Wij zijn een oase van rust in het stadse geweld.”

Savarin is, net als de andere hotels in Rijswijk, verenigd in Stichting Hoteloverleg Rijswijk. Patrick: “We hebben in coronatijd best heel veel steun ondervonden van de gemeente, die toen echt wel doorhad dat de branche in de fik stond. De gemeente heeft ons toen geholpen, ook financieel, met name door de toeristenbelasting tijdelijk kwijt te schelden. In ruil daarvoor vroegen ze een structurele oplossing voor de toekomst.”

De Stichting Hoteloverleg Rijswijk heeft een convenant getekend met de gemeente. De grote opgave waar zij voor staan: zorgen dat toeristen langer in Rijswijk blijven. “Logistiek ligt Rijswijk geniaal, tussen Delft en Den Haag in. En de luchthaven van Rotterdam bereik je sneller vanuit Rijswijk dan vanuit de binnenstad van Rotterdam.”

Highlights

Maar Rijswijk heeft zelf ook veel te bieden: “We hebben ons museum, de Rijswijkse Schouwburg. De Landgoederenzone, de Vliet, monument de Naald, Bunkercomplex Overvoorde, de Sterrenwacht. Rijswijk heeft heel veel. We hebben twee centra. Loop eens door Oud Rijswijk als het donker wordt. Je bevindt je in een Anton Pieck-schilderij.” Patrick kan nog wel even doorgaan: “Drie restaurants - waaronder Savarin - in Rijswijk staan in de Nederlandse Lekker Top 500. We hebben een restaurant - ‘t Ganzenest - dat onlangs een Michelinster kreeg.”

Bottom line: Rijswijkers zouden wel wat trotser mogen zijn op hun stad, vindt Patrick, die hier nu zelf ongeveer veertig jaar woont. “Rijswijk is mooi, dat weten veel mensen niet.”

Toekomst

Stichting Hoteloverleg Rijswijk is nu bezig met een manifest én brochure. Beide draaien erom Rijswijk meer op de toeristische kaart te zetten. Op welke termijn is nog niet bekend, maar op een dag fietsen er wellicht toeristen door Rijswijk met een audiotour. Ze stoppen even bij de Naald, bij het Huis van de Stad, en gaan door naar de Bogaard. Een mooi vooruitzicht - niet alleen voor Savarin, maar voor alle horeca in Rijswijk.