Wanneer is Pinksteren 2024 en wat vieren we?

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Pixaby/Gerd Almann)

REGIO - Pinksteren is een christelijk feest waarbij de gelovigen vieren dat ze de heilige Geest ontvangen. Het wordt 50 dagen na Pasen gevierd en daarmee heb je ook meteen de betekenis van Pinksteren: het woord is afgeleid van het Griekse pentekostè, dat 50 betekent. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over Pinksteren 2024.

Wanneer is Pinksteren 2024?

Pinksteren valt op zondag 19 mei in 2024. Het wordt gevierd op de vijftigste dag na Pasen en markeert de neerdaling van de Heilige Geest op de apostelen. Het is een belangrijk christelijk feest dat vaak gepaard gaat met religieuze ceremonies en vieringen wereldwijd.

Wat is Pinksteren?

Pinksteren is een christelijk feest dat gevierd wordt om de neerdaling van de Heilige Geest op de apostelen te herdenken. Het vindt meestal plaats op een zondag, 50 dagen na Pasen. Volgens de bijbel gebeurde dit na de hemelvaart van Jezus.

De Heilige Geest wordt gezien als een kracht die gelovigen inspireert en hen helpt om Gods boodschap te verspreiden. Op Pinksteren komen mensen samen in kerken om te bidden, te zingen en te luisteren naar verhalen uit de bijbel. Het is een tijd van vreugde en gemeenschap voor christenen over de hele wereld.

Wat vier je tijdens Pinksteren?

Tijdens Pinksteren vieren christenen de neerdaling van de Heilige Geest op de apostelen, volgens het Bijbelverhaal. Het valt op de vijftigste dag na Pasen en wordt gekenmerkt door religieuze diensten, gebeden en vieringen die de rol van de Heilige Geest in het christendom benadrukken.

Zijn de winkels met Pinksteren open?

Ja, de meeste winkels zijn open tijdens Pinksteren. Het verschilt per winkel van hoelaat tot hoe laat ze geopend zijn. In Nederland mogen alle winkels geopend zijn tussen 06.00 en 22.00 uur, ook op Eerste Pinksterdag. Dus je kunt zeker winkelen tijdens het Pinksterweekend!

Waarom is Pinksteren 50 dagen na Pasen?

De Bijbel geeft hier geen duidelijk antwoord op en dan wordt het natuurlijk speculeren. Belangrijk lijkt in elk geval dat Jezus’ eerste volgelingen, nadat hij zo dramatisch was gekruisigd en daarna opgestaan, tijd nodig hadden om het te laten bezinken. Ze moesten eraan wennen en omschakelen. Pas daarna konden ze echt openstaan voor de nieuwe situatie.

Wat ook meespeelt, is dat de eerste keer Pinksteren tegelijk viel met een Joods feest: Sjavoet, ook wel het Wekenfeest, dat precies zeven weken na Pesach werd gevierd. Zeven is een belangrijk getal in het Jodendom: het staat als priemgetal voor perfectie. Met Pesach (bij christenen Pasen) werd de gersteoogst gevierd en ook de bevrijding uit Egypte. Met Sjavoet (bij christenen dus Pinksteren) de tarweoogst en dat Mozes de heilige wet kreeg.

Een oogstfeest is zoiets als bij ons ‘de Hollandse nieuwe’: je ziet de eerste beetjes van de nieuwe oogst en daarmee weet je wat voor jaar het wordt. Zo zien christenen aan de opgestane Jezus hoe de toekomst van de mensen wordt. En bij de eerste volgelingen bij Pinksteren zien we hoe later de gelovigen kunnen worden.

pinksteren wat is het
Met Pinksteren 2024 kunnen belangstellenden weer als vanouds Wandelen over water in het Guisveld. - Foto: Staatsbosbeheer

Wat te doen op 1e en 2e Pinksterdag?

Wat kun je doen op 1e en 2e Pinksterdag? Hier zijn 10 activiteiten die je kunt doen op Eerste en Tweede Pinksterdag:

  1. Familiepicknick in het park: Geniet van heerlijk eten in de buitenlucht, speel spelletjes en maak herinneringen met je dierbaren te midden van groene landschappen.
  2. Bezoek aan een lokale markt of ambachtelijke fair: Verken kraampjes vol verse producten, handgemaakte kunstwerken en lokale lekkernijen, en steun tegelijkertijd lokale ondernemers.
  3. Fietstocht door het platteland of langs de kust: Verken schilderachtige routes, adem de frisse lucht in en geniet van het gevoel van vrijheid terwijl je peddelt langs prachtige landschappen.
  4. Barbecueën met vrienden in de achtertuin: Ontspan samen, deel smakelijke gerechten van de grill en geniet van elkaars gezelschap onder het genot van zomerse drankjes.
  5. Een wandeling maken in de natuur, bijvoorbeeld in een bos of natuurgebied: Laat de stress van de stad achter je en verken rustige paden terwijl je de natuurlijke schoonheid om je heen absorbeert.
  6. Dagje uit naar een dierentuin of pretpark: Breng een dag vol plezier door met het bewonderen van exotische dieren of het ervaren van spannende attracties met vrienden en familie.
  7. Bezoek aan een historische stad of museum: Duik in de rijke geschiedenis van een stad of ontdek fascinerende tentoonstellingen die je kennis verrijken en inspireren.
  8. Ontspannen op een terrasje met een verfrissend drankje: Laat de wereld aan je voorbijgaan terwijl je geniet van een ontspannen middag of avond op een gezellig terras, omringd door vrienden of familie.
  9. Organiseer een spelletjesmiddag of -avond met vrienden of familie: Breng samen tijd door, lach en geniet van elkaars gezelschap terwijl je verschillende spellen speelt en herinneringen maakt.
  10. Maak een boottochtje op een nabijgelegen meer of rivier: Verken het water, voel de wind in je haren en bewonder de serene schoonheid van de omgeving tijdens een ontspannen boottocht met vrienden of familie.

Wie is die heilige Geest?

Christenen geloven dat er één God is die tegelijk drie is: de Drie-eenheid. Dat klinkt natuurlijk raar, maar komt regelmatig voor. Een muziekakkoord bestaat ook vaak uit drie tonen. Elke kleur kun je opbouwen uit de drie primaire kleuren rood, geel, blauw. Zo is God als het ware rood, geel en blauw tegelijk, en dat bij elkaar geeft wit.

Je kunt het ook zien als ‘functies’ van God. God de Vader is degene die alles begint. God de Zoon legt contact. God de heilige Geest komt bij je binnen. De heilige Geest is dus dat ‘stukje’ van God dat in mensen zelf werkt. Veel gelovigen krijgen soms een gedachte als ze bidden of stil zijn en schrijven die gedachte aan de heilige Geest toe: ze horen dan Zijn stem. Of ‘haar’ stem, want de woorden in de Bijbel die voor heilige Geest worden gebruikt, zijn neutraal of vrouwelijk.

Eerste Pinksterdag en Tweede Pinksterdag

Pinksteren vieren we dus 50 dagen na Pasen, en 10 dagen na Hemelvaartsdag. In 2024 valt Eerste Pinksterdag op zondag 19 mei en Tweede Pinksterdag op maandag 20 mei. 

En Derde Pinksterdag? Dat heeft dan weer niets met Pinksteren te maken, wél met de 80-jarige oorlog.

Is Tweede Pinksterdag een vrije dag?

Tweede Pinksterdag, ook wel de Pinkstermaandag genoemd, is een officiële feestdag in Nederland. Dit betekent dat veel mensen vrij zijn van werk of school om het Pinksterweekend te verlengen. De Pinkstermaandag is een gelegenheid voor families en vrienden om samen te komen, te ontspannen en te genieten van vrije tijd. Bedrijven en scholen kunnen echter verschillende regels hebben met betrekking tot vrije dagen, dus het kan variëren per werkgever of onderwijsinstelling. Vraag daarom altijd na of ook jij vrij hebt op Tweede Pinksterdag.