Een huis vol puppy’s!

Column
De zeventien puppy's van Bar en Boos.
De zeventien puppy's van Bar en Boos. (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM - Dierenarts Marjolein werkt bij Dierenkliniek Castricum en schrijft elke twee weken een column voor Nieuwsblad Castricum en Nieuwsblad Uitgeest. Deze week een column over een huisbezoek bij maar liefst zeventien puppy’s! 

Vandaag staat er een huis visite op de planning! We gaan vandaag niet langs bij één patiënt, nee we gaan langs bij wel zeventien kleine patiëntjes en hun twee mama’s! De Berner Senners Bar en Boos zijn onlangs bevallen. Deze gelegenheidsfokker had het geluk dat beide honden bijna tegelijk loops werden en dat ze ook drachtig werden bij de dekking. Bij de ene mamahond ging de bevalling wat soepeler dan bij de andere, maar er zijn dus wel zeventien kleine puppy’s geboren. 

Vandaag kunnen we eens kijken hoe het gaat in de hectiek! De eerste controles van jonge hondjes zijn heel erg belangrijk. We controleren hoe alert ze zijn en of de groei naar verwachting gaat. We checken of ze geen ziekten bij zich dragen. We luisteren naar hun hartje en longen. Ook is het belangrijk dat de bouw en bijvoorbeeld de standen van de benen worden gecontroleerd. We checken op aangeboren aandoeningen en we geven de eerste vaccinatie. De pups krijgen als eerste vaccinatie met zes weken een prik om ze tegen hondenziekte en tegen het Parvovirus te beschermen. Beide ziekten worden veroorzaakt door zeer besmettelijke virussen die een zeer ernstig verloop kennen met ook dodelijke afloop. Later zullen er nog andere vaccinaties volgen met negen en met twaalf weken. (Mensen kunnen er ook voor kiezen om hun hondje te laten titeren, daar zal ik een volgende keer wat over vertellen) 

Ook worden de pups gechipt! Dit is een verplichting die ook heel nuttig is. Deze chip wordt dan geregistreerd net als het paspoort dat ieder hondje krijgt zodat de pups kunnen worden geïdentificeerd. We proberen de hondjes op deze manier een goede start te geven! Samen met de assistente controleren we de lieve mama’s Bar en Boos nog een keertje en worden dus alle puppies gecontroleerd, gechipt en gevaccineerd. Als we binnenkomen zien we een goed georganiseerd geheel, maar ook een enorme drukte in twee rennen waar 76 voetjes rond dartelen. We zien negentien schattige neuzen, 38 nieuwsgierige oren en checken zeventien hartjes. We zien als dierenarts veel ziekten en nare zaken, maar ook doen we aan gezellig knuffelen met puppy’s op zijn tijd! Wat is het leuk om hier te zijn!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding