Complimenten

Column
Ook op het werk worden complimenten gewaardeerd.
Ook op het werk worden complimenten gewaardeerd. (Foto: Pexels)

UITGEEST - Marjolein Geldermans was GZ-psycholoog, maar is inmiddels met pensioen. Ze heeft lang gewerkt als cognitief gedragstherapeut, supervisor en docent. Als columnist en psycholoog maakt zij psychologische onderwerpen graag leesbaar en begrijpelijk voor iedereen. Elke maand schrijft zij een column voor Nieuwsblad Castricum en Nieuwsblad Uitgeest. Deze maand een column over complimenten.

Op de radio hoorde ik dat 1 maart de dag was van de complimenten. Het verbaasde mij eigenlijk dat het geven van complimenten tot een dag wordt beperkt. In mijn optiek kunnen we elkaar niet genoeg complimenteren; het leidt bij zowel de gever als de ontvanger tot een goed gevoel.

In mijn vorige column schreef ik over Positieve Psychologie, waarbij de focus ligt op waar mensen goed in zijn en op wat er goed gaat. Maar niet alleen dat, de positieve psychologie is ook gericht op het ontwikkelen van positieve emoties zoals dankbaarheid en hoop. Een goed compliment draagt daar zeker aan bij! Het hangt wel af van de inhoud en of het compliment oprecht is. 

Bewondering voor jouw doorzettings-vermogen

De opmerking ‘Wat heb je een leuk bloesje aan’ is leuk, maar heeft minder impact dan ‘Ik heb echt bewondering voor jouw doorzettingsvermogen’. Dus een compliment over gedrag of een karaktertrek geeft de ontvanger een sterker gevoel van trots, en trots behoort natuurlijk tot de positieve emoties. Helaas is in de psychologie en de psychiatrie de aandacht nog veelal gericht op wat er mis is, op symptomen en stoornissen van cliënten, en wordt er vaak voorbij gegaan aan wat goed gaat.

Positieve psychologie

Ik werkte als therapeut juist bij voorkeur vanuit de positieve psychologie. Daarbij was mijn aandacht vooral gericht op de kwaliteiten van mijn cliënten. We bespraken waar de client tevreden over was, wat er al beter ging en wat de volgende stap zou zijn. Ik complimenteerde hen veelvuldig met hun inspanningen. Dat deed mijn cliënten (en mijzelf) goed, de sfeer in de therapiekamer werd er lichter door. Het is hierbij niet de bedoeling problemen te ontkennen of te bagatelliseren, maar juist te komen tot een betere balans in de aandacht voor de pieken en dalen van het leven. 

Inmiddels is deze aanpak ook wetenschappelijk onderbouwd. Uit onderzoek blijkt dat mensen die positieve emoties ervaren, beter in staat zijn problemen op te lossen en het grote geheel te overzien. Dat komt doordat een ander deel van de hersenen wordt aangesproken waarbij er meer ruimte is voor creatieve gedachten en een bredere kijk op de dingen. En nog een belangrijke reden voor het ontwikkelen van positieve emoties is dat het helpt de veerkracht te vergroten en de dalen op te vangen.

Dus waarom zouden we het geven van complimenten beperken tot een dag? Waarom niet gewoon drie keer per dag een compliment uitdelen? Daar groeien we van!