Column Marjolein Geldermans: Scharrelen

Column
Scharrelen.
Scharrelen. (Foto: Pexels)

Marjolein Geldermans was GZ-psycholoog, maar is inmiddels met pensioen. Ze heeft lang gewerkt als cognitief gedragstherapeut, supervisor en docent. Als columnist en psycholoog maakt zij psychologische onderwerpen graag leesbaar en begrijpelijk voor iedereen. Elke maand schrijft zij een column voor Nieuwsblad Castricum en Nieuwsblad Uitgeest. Deze maand een column over scharrelen.

Onlangs las ik in de krant wat tips over gezond oud worden. Dit onderwerp trok mijn aandacht omdat ik zelf ook de jongste niet meer ben en omdat het gaat over scharrelen, en ik houd daarvan. En dan bedoel ik niet met mannen ofzo, want ik ben al voorzien en wil geen gedoe. Een van de tips (het waren er vijf) voor gezond en gezellig oud worden is: scharrelen. Dit is gebaseerd op onderzoek naar de leefstijl van verschillende bevolkingsgroepen, zoals die in Ghana. Daar blijven de mensen opvallend lang vitaal. 

Het geheim: zij leiden een scharrelend bestaan. Zij vullen hun dagen met scharrelen in en rond het huis en in de buurt. Zij houden een moestuintje bij, rommelen in schuurtjes, roddelen wat met de buren, maken een voettochtje, hangen een wasje op. Om vitaal te blijven hoeven we dus niet naar de sportschool of te trainen voor de marathon. Tenzij je dat leuk vindt natuurlijk, maar voor de gezondheid hoeft het niet. Als je maar beweegt, daar gaat het om. Vandaag heb ik ook zo’n scharreldag. Ben een beetje ziek geweest en heb nog niet zoveel energie, dus ik scharrel een beetje rond. 

Doe een klusje in de tuin, ruim hier en daar wat op en kook een simpel maaltje. Geen gehaast gedoe, gewoon een beetje scharrelen. Ik vind het buitengewoon kalmerend. En ook dat is gezond want er is geen stress. Ik kom eigenlijk maar weinig toe aan gescharrel; probeer meestal heel nuttig en efficiënt bezig te zijn, evenals actief en sportief, om maar zoveel mogelijk uit mijn dag te halen. Maar tevreden zijn met de dagelijkse dingen is ook een kunst. Waarom onszelf zoveel opleggen en prestaties moeten leveren? Kijk naar de kleine dingen die je doet of die er gebeuren op een dag en geniet daarvan. Die dingen kunnen een verschil maken.

Dat brengt mij op het onderwerp ‘zingeving’. Het kunnen juist de dagelijkse dingen zijn waar je je bed voor uitkomt en die betekenis geven aan je leven. Zoals de zorg voor je tuin, je huisdier, je buren, of voor jezelf niet te vergeten. In Japan hebben ze daar een mooi woord voor: Ikigai. Dat betekent zoveel als voldoening halen uit de dagelijkse dingen die voor jou waardevol zijn. Ik ga zo even iets voor mijn zoon op de post doen, heb ik weer een loopje. Wat fijn dat het leven zo klein kan zijn.