Delfland gaat jongeren bewust maken van het ‘wonen onder water’

Politiek
De Wonen-Onder-Water challenge maakt jongeren op een speelse manier bewust van de kwetsbaarheid van hun leefomgeving in relatie tot water.
De Wonen-Onder-Water challenge maakt jongeren op een speelse manier bewust van de kwetsbaarheid van hun leefomgeving in relatie tot water. (Foto: Roger van der Kraan/Archief)

Deze week heeft het college van Delfland het vernieuwde educatiebeleid voor de periode 2024-2027 besproken. Met dit initiatief wil het hoogheemraadschap in ons gebied het waterbewustzijn onder jongeren vergroten en de betrokkenheid bij het waterbeheer versterken.

Het educatiebeleid richt zich op het vergroten van het water(schaps)bewustzijn onder jongeren door middel van doelgroepgerichte gastlessen aan basisscholen en het voortgezet onderwijs. Een opvallend onderdeel hiervan is de doorontwikkeling van de Wonen-Onder-Water challenge, een interactief spel dat jongeren op een speelse manier bewust maakt van de kwetsbaarheid van hun leefomgeving in relatie tot water. Daarnaast zullen scholieren de mogelijkheid krijgen om rondleidingen te volgen, waarbij Delfland samenwerkt met het Keringhuis in Hoek van Holland.

Vrijwilligersbeleid

Naast het educatiebeleid introduceert Delfland ook een vernieuwd vrijwilligersbeleid, dat begin 2024 al werd besproken in een vergadering. ook hiermee wil Delfland de samenwerking met de gemeenschap versterken en de betrokkenheid van burgers vergroten. Een centraal onderdeel van dit beleid is de lancering van ‘Vrienden van Delfland’, een groep vrijwilligers die zich zal inzetten voor diverse taken, zoals het bewaken van dijken en het verzorgen van gastlessen. Financiële steun wordt geboden aan vrijwilligers, waarbij de maximale vergoeding voor 2024 is vastgesteld op €5,50 per uur, met een maandelijks maximum van €210 en een jaarlijks maximum van €2.100. Voor jongeren tot en met 21 jaar geldt een speciale vergoeding van maximaal €3,25 per uur.

Het college zal het geactualiseerde educatiebeleid op donderdag 11 juli ter besluitvorming voorleggen aan de verenigde vergadering.