Cultuur en gezelligheid in Zaans Stadshart

Partnerbijdrage
De straten mooi verlicht.
De straten mooi verlicht. (Foto: Floor van der Flist)

ZAANDAM  - Een dagje winkelen, borrelen en cultuursnuiven omringd door een prachtig decor? Het Stadshart van Zaandam is er de uitgelezen plek voor. 

Wat is er leuker dan winkelen terwijl je wordt omringd door prachtige architectuur met historie? Zeker in het najaar, wanneer de straten mooi verlicht zijn en alle winkels - met de feestdagen in het vooruitzicht - net een dosis extra sfeer hebben. Loop naar binnen bij de grote winkelketens en kleine boetieks langs de Gedempte Gracht. Of wandel een stukje verder voor de unieke winkeltjes langs de Westzijde. Daar vind je meteen een leuke plek voor de lunch of een borrel: De Verskade. Dit is een specialiteitenversmarkt waar je niet alleen de boodschappen kunt halen, maar ook heerlijk kunt eten. Liever iets uitgebreider? Op het terrein vind je ook restaurant JP1886 voor de heerlijkste smaken.

Huis met geschiedenis

Vanaf de Gedempte gracht is het slechts vijf minuten lopen naar het Csaar Peterhuisje. Dit is een van de oudste houten huizen van Nederland en het op één na oudste museum. In dit wereldberoemde huisje logeerde de Russische tsaar Peter de Grote in 1697. Bijzonder om te bezoeken. (zaansmuseum.nl/czaar-peterhuisje/)

Monet in Street Art

Niet veel verderop staat het Blauwe Huis dat in 1871 door Claude Monet werd geschilderd. Monet verklaarde ooit dat hij zijn hele leven wel in Zaandam zou kunnen schilderen, zo mooi vond hij het. Zijn werk is niet alleen in musea te bewonderen. Steeds meer werken die hij in Zaandam maakte, zijn terug te vinden in de vorm van street art op de buitenmuren in Zaandam. Het doel is uiteindelijk alle 25 Zaanse schilderijen op deze manier aan het publiek te tonen. Inmiddels zijn er 10 gerealiseerd. Ontdek ze allemaal tijdens de Monet in Street Art Wandeling. (monetinzaandam.nl/monet-in-street-art/)

4x feest in het Stadshart

18 november 14-16 uur: Sinterklaasintocht op de Burcht.

23 november 18-21 uur: livemuziek in het centrum met een opzwepende Brassband.

21 december 18-20 uur: winkelen terwijl een koor de mooiste kerstliedjes zingt. 

23 december: De Dames uit het Dickens boek komen tot leven en lopen door het centrum.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda