Nieuwe expositie ‘We all’ in Museum of Humanity

Cultuur
Opbouw van eerdere expositie in Museum of Humanity Zaandam.
Opbouw van eerdere expositie in Museum of Humanity Zaandam. (Foto: Ruben Timman - NOWORDS.NL)

ZAANDAM - Zoek de verbinding met andere mensen – alleen dan kom je als mens volledig tot je recht! Daartoe roept Museum of Humanity Zaandam op met de nieuwe expositie ‘We all’. Vanaf vrijdag 30 juni 2023 hangt het industriële pand vol met nieuwe portretten van de mensheid, onder wie de Belgische psychiater Dirk De Wachter.

Dit voorjaar bestaat Museum of Humanity vijf jaar. Ter gelegenheid van dit lustrum haalt de stichting eerdere werken uit diverse pop-upexposities in binnen- en buitenland terug naar het ‘hoofdkwartier’ in Zaandam. In nauwe samenwerking met de Belgische ‘verdrietdokter’ Dirk De Wachter legt de stichting met de nieuwe expositie ‘We all’ de nadruk op het belang van goede relaties. In een videoportret deelt De Wachter zijn visie met de bezoekers over de schoonheid van verbinding.

Labyrint

De nieuwe expositie kenmerkt zich door grote banners met portretten. Bij binnenkomst kun je niet om het doek met een foto van Dirk De Wachter heen. Loop je verder het museum in, dan ontdek je diverse half-transparante fotobanners die een labyrint vormen waar de bezoekers doorheen kunnen dwalen. Ook wordt je oog getrokken door een bijzondere installatie: The carousel of connection. Aan deze zwevende ‘carrousel van verbondenheid’ hangen tientallen portretten van mensen die met koorden letterlijk met elkaar verbonden zijn.

The wall of us

Om de expositie interactief te maken, leert de bezoeker aan de hand van een eenvoudig stappenplan hoe je iemand waardig op de foto kunt zetten. Nadat er een portret van een andere bezoeker is gemaakt, wordt de foto afgedrukt en op een fotowand opgehangen. Naarmate de expositie vordert vormt zich hier een wolk van nieuwe portretten, gemaakt door bezoekers: ‘The wall of us’.

Teamdagen

De opening van ‘We all’ vindt plaats op vrijdag 30 juni om 16.30 uur. Bezoekers zijn elke vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur welkom. Museum of Humanity nodigt samenwerkingspartners uit eigen programma’s rondom het thema in het gebouw te verzorgen. Zelf gebruikt de stichting deze expositie om bedrijven te ontvangen voor teamdagen en met hen in gesprek te gaan over elkaar zien en hoe je als collega’s met elkaar bent verbonden. Ook verzorgt School of Humanity, de educatieve tak van de stichting, lesprogramma’s voor middelbare scholieren.