Winkelcentrum De Hoef is een van de meest toekomstbestendige gebieden van Noord-Holland.
Winkelcentrum De Hoef is een van de meest toekomstbestendige gebieden van Noord-Holland. (Foto: winkelcentrum De Hoef)

Winkelcentrum De Hoef een van de meest toekomstbestendige winkelgebieden

Algemeen

ALKMAAR - Winkelcentrum De Hoef is - samen met de Amsterdamseweg-Zuid in Amstelveen - het meest toekomstbestendige winkelgebied van Noord-Holland. De kans dat winkels hier hun deuren sluiten is klein. Dat komt voornamelijk door divers dagelijks winkelaanbod. Dit blijkt uit de Monitor Detailhandel Noord-Holland 2021-2022, een onderzoek van de Provincie Noord-Holland over de trends en ontwikkelingen binnen de detailhandel. 

“Daar ben ik natuurlijk ontzettend blij!”, zegt Merel Meinen, voorzitter winkelcentrum De Hoef. “Daar onderscheiden we ons ons ook echt in, want we hebben onder meer een groenteboer, slager en specialisten op gebied van kaas, wijn en bloemen. Ze gaan ook écht met hun tijd mee, dus vind je er bijvoorbeeld verse smoothies, volop versmaaltijden of bijzondere borrelboxen. Dat maakt het winkelen hier net even anders, want dat stukje service, aandacht en onderscheidend assortiment zie je vooral bij kleine ondernemers. We strijden er als winkelcentrum dan ook ook echt voor om voldoende verswinkels te behouden, om zo samen met de grotere ketens een mooi divers aanbod te bieden.”

Werkgelegenheid

Uit het onderzoek blijkt verder dat de werkgelegenheid is toegenomen en dat er minder winkels dicht zijn gegaan dan verwacht. Hierdoor is de toekomstbestendigheid van de winkelgebieden verbeterd. Of deze trend zich doorzet is onzeker omdat de steunmaatregelen worden afgebouwd. De winkelleegstand is licht gedaald. De monitor beschrijft de ontwikkelingen in 2021 met als peildatums 1 april 2021 en 1 januari 2022. De gevolgen van de coronacrisis zijn hierin meegenomen. In Noord-Holland zijn 152.739 banen in de detailhandel (9,1% van de totale werkgelegenheid). De werkgelegenheid in de detailhandel is toegenomen met 1,1%. Dat is meer als de gemiddelde banengroei in Noord-Holland (0,75%). 

Leegstand

De leegstand in Noord-Holland is in 2021 licht gedaald. De leegstand neemt zowel af in winkelvloeroppervlakte (5,5%) als in verkooppunten gemeten (6,0%). Dit is onder het landelijke gemiddelde. De verschillen tussen de regio’s in Noord-Holland zijn klein. Castricum is de gemeente met de hoogste gemiddelde leegstand: 9,1%. De leegstand is in veel andere gemeenten gedaald. De grootste daling is in Den Helder (van 11% naar 8,2%). Transformatie speelt óók een belangrijke rol in het centrum van Beverwijk en leidt daar tot een daling van leegstand tot 7,1%. De leegstand in grote winkelgebieden is met één op de drie winkelmeters het hoogst in Haarlem-Schalkwijk, dat in verbouwing is. De leegstand in Amsterdam-Westpoort is gelijk gebleven (21%). De leegstand in centrum Den Helder is gedaald van 28% naar 21%. De leegstand in het centrum van Zaandam is verder toegenomen tot 20%. 

Plancapaciteit en transformatie · Uit de gemeentelijke enquête blijkt dat er voor 384.000 m² aan bouwplannen zijn. Dit is een daling van 24.000 m² ten opzichte van 2021, mede door realisatie en het schrappen van plannen. De grootste transformatieplannen zijn voor de meubelboulevard in Beverwijk, Haarlem-Schalkwijk en de centrumgebieden van Hoorn, Hilversum en Purmerend. 

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alkmaar

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
De Blazerij houdt kennismakingsdag Algemeen 26 jun, 11:27
Afbeelding
Bijendag in Hortus Alkmaar Algemeen 26 jun, 11:12
Afbeelding
Pareltjes scoren bij KOOK Algemeen 24 jun, 11:46
Afbeelding
Voor alle Formule 1-fans van Noord-Holland Algemeen 24 jun, 08:00
Afbeelding
Automobilist in sloot langs A7 112-nieuws 24 jun, 06:13
Afbeelding
Burgemeester Anja Schouten: ‘Kom maar op met dat tweede jaar!’ Algemeen 23 jun, 14:55
Afbeelding
Podium Victorie omgetoverd tot jazzlcub Algemeen 23 jun, 13:52
Afbeelding
Festival Move The City trekt de wijk in Algemeen 23 jun, 13:29
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
‘Het contrast maakt het mooi en spannend’ Algemeen 23 jun, 12:02
Afbeelding
Het huwelijk is briljant Algemeen 23 jun, 07:21
Afbeelding
Cyberagenten werven op basisschool DURF Algemeen 22 jun, 11:27
Afbeelding
Shoppingmarkt terug van weggeweest Algemeen 22 jun, 09:20
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief