Alkmaar heeft een nieuwe coalitie en een nieuw coalitieakkoord.
Alkmaar heeft een nieuwe coalitie en een nieuw coalitieakkoord. (Foto: Pixabay)

Alkmaar heeft een nieuwe coalitie én een akkoord

Algemeen

ALKMAAR - Het is zover. Alkmaar heeft een nieuwe coalitie en een bijbehorend coalitieakkoord. De nieuwe coalitie bestaat uit zeven partijen: GroenLinks, BAS, PvdA, CDA, Leefbaar Alkmaar, ChristenUnie en SP. Alle partijen leveren een wethouder. In het coalitieakkoord staat onder meer dat de partijen bereid zijn een asielzoekerscentrum te faciliteren. Het budget om te kunnen sporten op de Alkmaarpas gaat omhoog, de culturele voorzieningen rond het Canadaplein krijgen een upgrade en er komt een fietsbrug tussen Overdie en Oudorp. 

De coalitie gaat aan de slag met de volgende wethouders: Nicole Mulder (GroenLinks), Ad Jongenelen (BAS), Gijsbert van Iterson Scholten (PvdA), Robert te Beest (CDA), John Hagens (LA), Jacob Wedemeijer (SP) en Joël Voordewind (CU). De coalitie met deze wethouders kwam tot stond via formateur. Een eerdere poging van D66-prominent Ria Oosterop om met D66, OPA, VVD en SPA een coalitie te vormden strandde. D66 en GroenLinks wilden hierna niet meer met elkaar in een college zitten en dus moest alles overnieuw. De zeven partijen - grotendeels links georiënteerd - hebben samen 21 van de 39 raadszetels. 

Asielzoekers

De vorige coalitie klapte tijdens een extra raadsvergadering over de opvang van asielzoekers. Deze coalitie is bereid een asielzoekerscentrum te faciliteren, mits de kosten door het Rijk worden gedekt. De voorkeur gaat dan uit naar kleinschalige opvangvormen. In het akkoord wordt verder gepleit voor behoud van basisscholen in de dorpskernen en er wordt onderzocht of het schoolzwemmen terug kan komen. Met 30.000 nieuwe extra inwoners de komende jaren wil de coalitie investeren in cultuur. De voorzieningen aan het Canadaplein krijgen een upgrade en de mogelijkheden voor een voorziening langs het kanaal wordt onderzocht. Verder staat in het akkoord dat iedereen de kans moet krijgen om te sporten en daarom wordt het budget op de Alkmaarpas verhoogd. Wat betreft de jeugdzorg wil de coalitie ‘zorgcowboys’ weren, partijen die met een enkelvoudige behandeling grote winsten maken. Verder wordt er geïnvesteerd in pleeg- en steungezinnen. In het akkoord staat dat Alkmaar minimaal één keer per jaar een groot evenement van (inter)nationale allure naar Alkmaar wil halen. Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een Zero Emissiezone in de stad. Bij de nieuw te bouwen woningen langs het kanaal hanteert deze coalitie een norm van minimaal 30 procent sociale huur. 

OPA 

De Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA) heeft in het kader van de Wet Open Overheid een verzoek ingediend om de verslagen van de formatie openbaar te maken. Het is de partij niet duidelijk hoe het proces rond de coalitie- en collegevorming heeft plaatsgevonden, welke afspraken zijn gemaakt en wie welke conclusies daarin- en daaruit heeft getrokken. OPA is van mening dat de in april aangenomen motie hierover niet wordt uitgevoerd. De fractie ’kan niet anders dan constateren dat wij in Alkmaar onze eigen Omtzigt affaire hebben’, aldus de partij in een persbericht. Volgens OPA zoekt de nieuwe coalitie bij voorbaat al de confrontatie met de raad.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alkmaar

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:49
Afbeelding
Levende legende Kees Kist 70: ‘Geweldige avond!’ Algemeen 6 aug, 14:14
Afbeelding
Vandaag in het duin: ‘Het duinviooltje’ Rubriek 6 aug, 10:56
Afbeelding
Filmklassiekers onder de sterren Algemeen 5 aug, 09:57
Afbeelding
Gluren bij de Duurzame Buren Algemeen 5 aug, 09:41
Afbeelding
Jubileumwandeling voor senioren, met koffie, taart en hondjes Algemeen 5 aug, 09:34
Afbeelding
Theatergroep Ons Ding speelt Viswijven Algemeen 5 aug, 09:31
Afbeelding
Verhalenvertellers in Waaggebouw Algemeen 4 aug, 16:07
Afbeelding
Ons Ding speelt ‘Viswijven’ Algemeen 4 aug, 16:05
Afbeelding
‘Afgezonderd voelen hoeft hier niet’ Partnerbijdrage 4 aug, 15:00
Afbeelding
Cultuurprijswinnaars op laatste Lindegrachtconcert Algemeen 4 aug, 08:00
Afbeelding
Zomeravondconcert Grote Kerk Alkmaar, 10 augustus Algemeen 4 aug, 07:00
Afbeelding
Stoommachinemuseum: stoomsloepen en rondvaarten IJsselmeer Algemeen 3 aug, 19:47
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief