SP Alkmaar: ‘Mensen houden het niet meer vol, er moet wat veranderen’

Politiek
Duizenden mensen kwamen vorig jaar bijeen voor het PrinsjesdagProtest van de SP.
Duizenden mensen kwamen vorig jaar bijeen voor het PrinsjesdagProtest van de SP. (Foto: Joshua Versijde)

ALKMAAR – 17 september is het weer zover: het tweede PrinsjesdagProtest van de Socialistische Partij (SP) bij de Koekamp in Den Haag. Vanuit Alkmaar rijden bussen heen en weer om iedereen die geïnteresseerd is gratis mee te nemen naar de demonstratie. Willem de Vries, voorzitter van de SP Alkmaar, legt uit waarom het zo belangrijk is dat mensen blijven demonstreren. “Mensen zijn gestopt met stemmen vanwege teleurstelling in de politiek, maar door je stem niet te laten horen krijg je niet de verandering die zo hard nodig is.” 

Het PrinsjesdagProtest is een manifestatie waarin protest wordt geuit tegen allerlei problemen die spelen in de samenleving. “Er zijn nog steeds mensen die een energierekening hebben van 400 euro of meer”, zegt Willem, “of door de stijgende prijzen in de supermarkt 150 euro of meer kwijt zijn aan boodschappen, terwijl de supermarkten zelf hun winsten zien stijgen. Jongeren kunnen geen woning meer krijgen en als ze een woning krijgen, dan kunnen ze de huur amper betalen omdat het minimum(jeugd)loon te weinig is. Mensen kunnen geen benzine meer betalen vanwege de hoge accijns, maar kunnen ook moeilijk met het openbaar vervoer omdat de kaartjes duurder worden. Mensen houden het niet meer vol. Al tijden niet meer. Ze zitten in de knel. Er moet wat veranderen.”

Pleisters

De SP wil radicale veranderingen, geen pleisters plakken. Zijn het realistische veranderingen en zijn ze niet te extreem voor veel mensen? “We willen inderdaad radicaal het roer omgooien. Zo willen we geen particuliere zorgverzekeraars meer, maar een Nationaal Zorgfonds. Ook willen we geen commerciële energiebedrijven meer, maar energie in overheidshanden krijgen. Zo kunnen we zaken als energie en zorg, zaken die iedereen aangaan, eerlijk verdelen. De winst gaat dan naar ons allemaal, en niet naar de graaiers aan de top van grote bedrijven en buitenlandse aandeelhouders.”

Nationaliseren

Willem ziet in dat het voor mensen extreem kan overkomen, zeker als er wantrouwen is naar de overheid toe, maar als je kijkt naar het verleden, dan waren al deze zaken ooit in overheidshanden. “Mensen wantrouwen de overheid die vanaf de jaren negentig in opmars is geweest. De partijen die van zorg en energie een markt hebben gemaakt. Een betrouwbare overheid zorgt dat iedereen mee kan doen.” Daarom vindt Willem het belangrijk dat mensen demonstreren. “Natuurlijk wil ik dat mensen SP stemmen, maar ik hoop vooral dat mensen weer gaan stemmen en het vertrouwen terugkrijgen in de politiek en overheid. Een mooi begin is om je stem te laten horen tijdens het Prinsjesdagprotest.”

Busvervoer

Iedereen die mee wil naar de demonstratie kan gratis met de bus mee. Het is niet nodig om lid te zijn van de SP. Aanmelden voor de bus kan via https://alkmaar.sp.nl/.