Bestuurders kiezen Edelstenenbuurt en boottocht

Nieuws
Het VNG Jaarcongres wordt gehouden op het International Trade Centre in Hazerswoude-Dorp. Deelnemers gaan niet alleen vergaderen, maar ook de regio bezoeken.
Het VNG Jaarcongres wordt gehouden op het International Trade Centre in Hazerswoude-Dorp. Deelnemers gaan niet alleen vergaderen, maar ook de regio bezoeken. (Foto: gemeente Alphen aan den Rijn)

REGIO – Nog anderhalve maand voordat het zover is, maar de voorbereidingen zijn in volle gang. Op 25 en 26 juni wordt het landelijke VNG Jaarcongres gehouden in het Groene Hart en komen ruim 3000 bestuurders een kijkje nemen. De burgemeesters, wethouders en raadsleden kunnen kiezen uit 59 excursies. En sommige waren al heel snel volgeboekt. 

Door Morvenna Goudkade

De bestuurders gaan ook vergaderen, daarvoor is er een centrale congreslocatie: boomteeltbedrijf Hoogeveen Plants, gevestigd op het International Trade Centre in Hazerwoude-Dorp, zet tijdens het congres de planten even aan de kant. Op 25 juni is er ’s middags ruimte voor regiobezoek en daarvoor hebben veel deelnemers hun keuze al gemaakt. Van de totaal 59 excursies zijn er 23 inmiddels ‘uitverkocht’. Wat zijn die populaire bestemmingen?

Boottocht naar de Gnephoek doet het goed

Allereerst lijken alle trips met varen en fietsen heel populair. De bestuurders willen blijkbaar graag even lekker buiten zijn. Een boottocht naar de Gnephoek in Alphen doet het goed, net als een vaartocht op de Nieuwkoopse Plassen. Bij de Gnephoek gaat het om ‘water- en bodemgestuurde gebiedsontwikkeling’, bij Nieuwkoop over het Natura 2000 gebied. Ook met de boot langs de Boskoopse boomkwekerijen is volgeboekt. Hier gaat het gezelschap op de fiets naar de opstapplaats en staan ontmoetingen met kwekers op de agenda: “Hoor de verhalen en ervaar de kracht van groen.”

Burgemeesters naar Surinaamse bingo en werelds koken

Een masterclass over groene steden, door televisietuinman Lodewijk Hoekstra, mag zich ook verheugen in veel belangstelling. De masterclass wordt gehouden in Archeon. Textielgigant Zeeman krijgt ook hoog bezoek, net als het Alpherium in Alphen. Burgemeesters zullen op 25 juni ook massaal afreizen naar de Alphense Edelstenenbuurt, voor ‘Surinaamse bingo en werelds koken’. En ze stappen op de fiets om in de regio een verse maaltijd bij elkaar te fietsen, langs kraampjes, stalletjes, boerderijwinkels en automaten. Nog niet alles is volgeboekt. Wie wil kan nog inschrijven voor een muziekworkshop met de Jostiband en een sessie over leven in de bijstand. Ook een bezoek aan het Alphense AquaBattery, waar innovatieve opslagbatterijen worden ontwikkeld, is nog vacant. Op het International Trade Center (ITC) in Hazerswoude is een fiets-excursie beschikbaar over vergroening van bedrijventerreinen. Het ITC is zelf aan het vergroenen en krijgt daarin een voorbeeldfunctie. 

Say Cheese en Ben jij een heks?

Een stukje verderop kan de inzet van robots bij Van der Salm, de grootste lavendelkwekerij ter wereld, worden bekeken. En is er mogelijkheid om het proces ‘van gras naar gas’ te doorgronden. 

Zeer populaire excursies wat verder in de regio zijn ‘Say Cheese’ in Gouda en ‘Ben jij een heks?’ in Oudewater, net als ‘Verbeeldingskracht als motor voor verandering’ met de Britse fotograaf Jimmy Nelson in Kasteel Woerden. Tenslotte is een trip naar de Heineken brouwerij in Zoeterwoude heel gewild, al staat daarbij geen bierproeverij op de agenda. Later op de middag is dat wel het geval, tijdens het gezamenlijke avondprogramma in Gouda. De bestuurders bezoeken de stad en gaan naar de Sint-Janskerk voor borrel, diner en feest, zo vermeldt het programma. “Vlak achter de Sint Jan wordt een Beer Garden ingericht, waar ook bieren uit het Groene Hart geproefd kunnen worden.”