Bianca en Joyce houden rommelroute: ‘Uitkomst’

Nieuws
Joyce van der Bas (l) en Bianca Engelbert houden op 2 juni weer een rommelroute in Boskoop.
Joyce van der Bas (l) en Bianca Engelbert houden op 2 juni weer een rommelroute in Boskoop. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Het is een enorm succes en iedere keer doen er meer mensen mee. Niet zo gek, vinden organisatoren Bianca Engelbert (36) en Joyce van der Bas (39): je komt op een heel laagdrempelige manier van je overtollige spullen af. Op 2 juni houden ze alweer de vierde editie van Rommelroute Boskoop. Wie mee wil doen kan zich voor 26 mei aanmelden. 

Door Morvenna Goudkade

De vriendinnen hielden in september 2022 de eerste Rommelroute, daarna volgden twee edities in 2023 en nu staat de vierde voor de deur. “Toen we begonnen was Joyce haar huis aan het opknappen en Bianca ging verhuizen”, blikt het tweetal terug. “We waren toen nog buren, woonden naast elkaar. Omdat we allebei bezig waren met spullen opruimen, dachten we: konden we er maar gemakkelijk van af. Alles op Marktplaats zetten is best veel werk.” Bianca komt uit Zeeland en had weleens een Zeeuwse rommelroute meegemaakt. “In deze regio bestond het nog niet, maar het leek ons echt een uitkomst. Dus toen zijn we begonnen met onze Rommelroute Boskoop.”

‘Bezoekers aan de Rommelroute komen uit het hele land’

Wat het inhoudt? Inwoners die zich hebben aangemeld, kunnen op 2 juni van 10.00 tot 16.00 uur spullen verkopen vanuit huis, (voor)tuin, garage of oprit. De verkoop gebeurt dus vanaf eigen grond en niet op straat of de openbare weg. En het moet gaan om gebruikte of zelfgemaakte spullen. “Onder die voorwaarden mogen wij dit van de gemeente organiseren”, vertellen Van der Bas en Engelbert. “De Rommelroute staat aangemeld als klein evenement. Na 26 mei melden wij het aantal deelnemers bij de gemeente.”

‘Deelname is gratis en we maken heel veel reclame’

De eerste Rommelroute Boskoop trok al meteen zo’n 80 deelnemers en dat liep op tot 150. Deelname is gratis en wie zich aanmeldt lift mee op gratis promotie, beloven Van der Bas en Engelbert. “Verkooplocaties worden vermeld op onze website en krijgen promotiemateriaal, zoals een flyer om op het raam te hangen. Wij maken zelf ook veel reclame voor de Rommelroute: we melden het evenement aan bij heel veel websites en sociale media. Bezoekers komen dan ook uit het hele land.” Het is wel belangrijk dat deelnemers zelf ook promotie maken, want dat helpt bij het aantal bezoekers aan hun locatie. Ook kan het nuttig zijn om buren of bekenden in de straat ook te interesseren, want ook dat trekt meer belangstellenden. “We zagen bij eerdere edities dat straten met meerdere verkooplocaties het populairst zijn. Hoe meer hoe beter.” 

Van der Bas adviseert om altijd apart aan te melden, ook als mensen een locatie delen. “We zien dit vaker: mensen zonder voortuin haken aan bij een familielid of vriendinnen vinden het gezelliger om met elkaar op een plek te staan. Laat dit ons vooral weten, wij vermelden dan dat er meerdere verkopers op een locatie zijn. Bezoekers vinden dit interessant.” Wat je zoal kan verkopen? Allerlei gebruikte spullen, van kleding tot woonaccessoires, van boeken tot brocante en van speelgoed tot huisvlijt. Net zo gemêleerd als de spullen zijn ook de bezoekers, weet Engelbert: “Gezinnen, stellen, jong en oud, van alles. Mensen uit de buurt en de wijde omtrek.”

Of je ook echt van je spullen afkomt? De initiatiefnemers vinden van wel. “Wij doen zelf ook altijd mee en wij zijn zeer tevreden.” Hun initiatief heeft al navolging gevonden, zo vertelt het tweetal trots. “In Alphen, Nieuwkoop en Waddinxveen zijn ook rommelroutes gestart. Omdat het bij ons zo’n succes was.” 

Voor informatie en deelname: rommelrouteboskoop@gmail.com