Bloedstollende voetbalkraker: ‘Niets te verliezen’

Nieuws
Opkomst van beide teams.
Opkomst van beide teams. (Foto: Rob Langerak)

ALPHEN - De Alphense stadsderby tussen hekkensluiter Alphense Boys en ARC kreeg zaterdag een verrassende winnaar. De heenwedstrijd eindigde in november 2023, dankzij een benutte strafschop van Boyd Baatje in een 1-0 overwinning voor ARC. Op sportpark De Bijlen trok Alphense Boys met 2-0 ditmaal aan het langste eind. Ondanks de drie punten, lijkt de club rechtstreekse degradatie niet te kunnen ontlopen.

Door Rob Langerak

Nacompetitie is nog het hoogst haalbare, maar dan moeten de rood-witten ook AFC’34, JOS/Watergraafsmeer en DHSC in de laatste drie wedstrijden verslaan. Voor ARC is de situatie na afgelopen zaterdag niet veel rooskleuriger, want de ploeg van interim-trainer Nick Coster moet ook nog flink aan de bak om niet rechtstreeks uit de 4e divisie te vliegen. Met wedstrijden tegen Hoogland, WV-HEDW en Hollandia is rechtstreekse handhaving nog wel mogelijk, maar nacompetitie om degradatie te voorkomen lijkt het hoogst haalbare. De kans is daarom groot dat de plaatselijke derby ook volgend jaar op de agenda staat, maar dan wel een niveau lager.

‘Ongelooflijk, na blessure weken eruit en als invaller beslis ik de wedstrijd’

Aan de sfeer heeft het voor de Racing zaterdag zeker niet gelegen. Jeugdige supporters met vlaggen, fakkels, vuurwerk buiten het terrein en meer dan duizend supporters zorgen voor een prima ambiance. Coach Edwin Vurens van Alphense Boys heeft zijn pupillen maar één opdracht meegegeven: “Wij hebben niets meer te verliezen, dus ga lekker vrijuit voetballen.”  Aan ARC-verzorger Hans Haverkamp, waarmee hij van 2009 tot 2012 als trainer samenwerkte, deelt hij de vrijdag voor het duel al een plaagstootje uit. Hij meldt dat zijn ontbijt voor de volgende dag al klaar staat en stuurt een foto van een ontbijtbord mee met daarop een appeltje en een ei. 

Het blijft lang spannend, want na een kwartiertje aftasten, zoeken beide teams veelvuldig de aanval. Die van Alphense Boys leveren het meeste gevaar op, met als logisch gevolg de 1-0 van Tarik Zaanani na een klein halfuur spelen. Thierry Anthony heeft even later de 2-0 op zijn schoen. Hij gaat in zijn eentje op keeper Niels de Vogel af, maar schiet bij het uitkiezen van de goede hoek voorlangs. In de tweede helft doet ARC er een schepje bovenop, maar naarmate de doelpogingen van de bezoekers toenemen, bewijst de jonge Boys-keeper Tyrell Richardson dat hij niet voor niets international van Sint Maarten is. Vooral in de slotfase is hij met enkele knappe reddingen belangrijk voor zijn ploeg. 

Door een langdurige blessurebehandeling van ARC’er Derek Prins trekt de prima leidsman Verhoeve er ruim acht minuten extra tijd bij. Kort voor zijn laatste fluitsignaal scoort Romeo Pieters de 2-0. “Ongelooflijk toch? Ik ben er door een hamstringblessure weken uit geweest en dan beslis ik als invaller de wedstrijd.” Tarik Zaanani slaat als enige de ereronde over.
“Ik heb vandaag alles gegeven en ben helemaal kapot”, laat hij weten.

Als hij en zijn ploeggenoten omgekleed zijn, gaat hij toch nog even meefeesten op het overvolle terras, waar volkszanger Henk Schulz met een aantal bekende meezingers zorgt dat de stemming er nog even in blijft. Voor de wedstrijd en in de rust heeft dj BrickBeatz langs het veld de boel al opgewarmd. Voor beide clubs volgen nog drie spannende wedstrijden.

Fans van ARC met vlaggen.
De winnende ploeg van Alphense Boys.