Jongeren van De Lichtkring op tv met kloosterreis

Nieuws
Wouter Kukler nam zijn gitaar mee naar het klooster.
Wouter Kukler nam zijn gitaar mee naar het klooster. (Foto: Joost Mooij)

ALPHEN – Maar liefst twaalf jongeren uit de protestantse kerk De Lichtkring zijn de afgelopen dagen te gast geweest bij de oecumenische kloostergemeenschap van Taizé. Jaarlijks bezoeken zo’n 200.000 belangstellenden, veelal jonge mensen, de populaire trekpleister in het Franse Bourgogne. Van de belevenissen van de jongeren is ook een televisieprogramma gemaakt.

Door Rijk Huisman

Elke week reizen duizenden jongeren uit heel Europa naar Taizé voor een meestal korte periode van ontmoeting en bezinning. Driemaal per dag komen de broeders van de gemeenschap met alle bezoekers bijeen voor het gemeenschappelijk gebed, met veel zingen en een lange tijd van stilte. In de momenten tussen deze diensten is er tijd voor bezinning, discussie, gebed en stilte, al dan niet in een groepje van jongeren met verschillende nationaliteiten. Op veel plaatsen in Nederland worden regelmatig kerkdiensten georganiseerd in de stijl van de gemeenschap van Taizé, zo ook in Alphen.

‘In Nederland ben ik al eerder in kloosters geweest, maar die zijn veel kleiner’

De Boskoopse Marit Kuit (21) heeft het nodige over Taizé gehoord en wilde nu zelf ervaren hoe het is om in een groot klooster te leven. “In Nederland ben ik al eerder naar kloosters geweest, maar die zijn veel kleiner. Ik heb belijdenis gedaan en dat stimuleert je ook om meer van het geloof te beleven.” Anna Dorst uit Alphen (21) heeft haar eigen invalshoek om mee te gaan naar Taizé: “Ik vroeg me af waarom ik niet mee zou gaan. Je treft daar veel mensen aan die ook geloven en dat is bijvoorbeeld heel anders dan destijds op school. Dat ik belijdenis heb gedaan is ook een stimulans om naar Taizé te gaan.” 

‘Het Woord gecombineerd met muziek, mijn gitaar gaat mee’

In De Lichtkring worden regelmatig Taizévieringen gehouden en 21-jarige Wouter Kukler heeft daar al de nodige ervaring opgedaan. “De stilte spreekt mij aan, gecombineerd met ‘het Woord’ en muziek. Mijn gitaar gaat dan ook mee”, vertelt de jonge Alphenaar. 

Anna is heel benieuwt hoe andere jongeren het geloof ervaren. Wouter wil graag actief zijn en hoopt dat de workshops daarvoor gelegenheid bieden. “Daarnaast zijn er drie kerkdiensten per dag.” Marit wil graag met de broeders van de kloostergemeenschap in gesprek gaan om tekst en uitleg van hen te krijgen. “De taal is geen probleem. Ik spreek een beetje Frans, maar mijn Engels is goed en er zijn ook broeders die uit Nederland komen.” 

De jongeren zijn heel blij dat de gemeenteleden van De Lichtkring hebben bijgedragen in hun kosten en die van hun twee begeleiders, ds. Anne-Marie van Briemen en Pieranna van Rijn. ”Wij hadden niet verwacht dat we zoveel steun zouden krijgen. We hebben ruim 500 cupcakes gebakken en die zijn allemaal verkocht. Ook hebben we logo’s van Taizé verkocht en hebben de nodige donaties ontvangen. We zijn blij dat de kerk zo betrokken is.” Behalve het Alphense groepje maakt nog een andere Nederlandse groep jongeren de reis naar Taizé. Het televisieprogramma Petrus in het land van KRO NCRV maakt twee speciale afleveringen in het klooster. De uitzending hiervan staat gepland voor zaterdag 11 en 18 mei a.s. om 17.10 uur. 

Van kerk naar klooster: twaalf Alphense jongeren gingen naar Frankrijk.
Anna Dorst was mee op reis naar Taizé.